Cazarea si masa suspectilor de terorism costa statul roman peste 15.300 de lei pe luna

 

Autoritatile romane au in custodie sase barbati suspectati de terorism, intretinerea acestora costand pe luna 15.300 de lei.

teroristiPe langa conditii de cazare la standarde europene, ei primesc trei mese pe zi, respectandu-se inclusiv specificul alimentar al celor care sunt musulmani.

Potrivit unui raspuns dat de Oficiului Roman pentru Imigrari (ORI), la solicitarea agentiei Mediafax, in acest moment, in Centrele de Cazare a Strainilor Luati in Custodie Publica se afla sase persoane suspectate de legaturi cu celulele teroriste de origine araba, care au fost declarate indezirabile de judecatorii Curtii de Apel Bucuresti, la propunerea Serviciului Roman de Informatii (SRI).

Conform legii, un cetatean strain este declarat indezirabil dupa ce „a desfasurat, desfasoara ori exista indicii temeinice ca intentioneaza sa desfasoare activitati de natura sa puna in pericol securitatea nationala sau ordinea publica”.

La data hotarata de instanta, o escorta formata din politisti ai Inspectoratul General pentru Imigrari se ocupa de punerea in executare a masurii luate de magistrati.
Pana la „indepartatea de pe teritoriul national”, suspectii de terorism au parte de cele mai bune conditii de cazare.

Conform unui raspuns formulat de ORI la solicitarea Mediafax, spatiile in care acestia sunt tinuti „sunt dotate astfel incat sa ofere conditii adecvate de cazare si igiena personala”. „Cetatenii strainii cazati beneficiaza de trei mese pe zi, potrivit normelor de hranire stabilite prin lege, respectandu-se specificul propriu in materie religioasa sau un eventual regim alimentar recomandat, aspect de care se tine cont la toti strainii cazati”, precizeaza sursa citata.

Ca urmare, fiind musulmani, suspectii de legaturi cu gruparile teroriste nu sunt serviti la masa cu carne de porc, iar bucatarii nu le prepara decat acele produse pe care religia le permite sa le consume.

In acelasi timp, potrivit ORI, „costurile pentru o zi de cazare in centru pentru o persoana, sunt estimate la aproximativ 85 de lei, incluzand costurile legate de: hrana, facturi de energie, caldura, apa, telefonie, costuri cu personalul de supraveghere, la care s-ar adauga si alte costuri necuantificate: transport la instantele de judecata si misiuni diplomatice pentru audieri, comunicatii etc”.

In documentul citat, se arata ca, in acest moment, in centrele de cazare ale ORI exista sase persoane declarate indezirabile, ceea ce insemna ca, intr-o luna, statul roman trebuie sa plateasca, pentru cele sase persoane, aproximativ 510 lei pe zi, ceea ce inseamna ca, in 30 de zile, costul intretinerii acestora situandu-se in jurul sumei de 15.300 de lei.

Decontarea cheltuielilor este asigurata de catre Ministerul Administratiei si Internelor, prin bugetul alocat Inspectoratului General pentru Imigrari.

De la inceputul anului, Curtea de Apel Bucuresti a declarat ca persoane indezirabile un apatrid de etnie kurda, un tunisian, un cetatean iordanian, trei cetateni pakistanezi si alti zece cetateni arabi.

mediafax.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie