DIICOT: Oameni de afaceri, notari si directori de banci au constituit un grup infractional

 

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Structura Centrala, impreuna cu ofiteri de politie din cadrul DGA, efectueaza un numar de 48 de perchezitii domiciliare in municipiul Bucuresti si judetele Satu Mare, Ilfov si Valcea, actiunea vizand destructurarea unui grup infractional organizat, constituit din 58 de persoane, specializat in savarsirea infractiunilor de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, fals in inscrisuri sub semnatura privata si spalarea banilor.

DIICOTIn fapt, se retine ca, sub coordonarea unor persoane influente din mediul de afaceri din municipiul Bucuresti, invinuitii au realizat beneficii financiare substantiale prin savarsirea de fraude bancare, respectiv prin obtinerea in mod ilegal de credite de la 2 unitati bancare, pentru un numar de 35 de societati comerciale controlate de catre membrii grupului infractional organizat.

Activitatea infractionala a fost sprijinita de catre 7 invinuiti avand calitatea de directori generali/ directori comerciali ai unitatilor bancare, prin coordonarea procedurii de selectie a firmelor, avizare pentru risc si de aprobare a creditelor desi documentatiile firmelor nu intruneau cerintele legale, dar si de catre 6 functionari din cadrul unitatilor bancare, in cursul  gestionarii dosarelor de creditare.

Membrii gruparii au beneficiat si de sprijinul unor evaluatori autorizati, prin intocmirea unor rapoarte de evaluare pentru bunuri imobile, la valori depasind valoarea reala, in vederea ipotecarii bunurilor cu ocazia incheierii contractelor de creditare.

Contractele de garantie ipotecara cu privire la aceste bunuri imobile erau incheiate si autentificate de catre 4 invinuite,  avand calitatea de notar public, prin supraevaluarea bunurilor imobile, raportat la valoarea de piata si la valoarea  inscrisa anterior in contracte de vanzare – cumparare  incheiate cu privire la aceleasi bunuri, actele fiind utilizate  de catre membrii gruparii in vederea obtinerii in mod ilegal a creditelor bancare.

Valoarea totala a prejudiciului cauzat prin activitatea infractionala este de aproximativ 85 milioane de Euro.

La sediul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Structura Centrala vor fi audiate 90 de persoane, urmand ca dupa finalizarea audierilor sa fie dispuse masurile legale in cauza.

Suportul logistic  a fost asigurat de catre DGIPI.

Actiunea a fost efectuata cu sprijinul Jandarmeriei Romane.

Facem precizarea ca faptele invinuitilor urmeaza a fi analizate prin raportare la dispozitiile art. 66 Cod procedura penala, referitoare la prezumtia de nevinovatie.

diicot.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie