Gazul se va scumpi de doua ori si jumatate in urmatorii doi ani

 

Ministerul Economiei a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta prin care este aprobata cresterea graduala a pretului gazelor din productia interna, în baza calendarului agreat cu organismele financiare internationale. Proiectul arata ca liberalizarea pietei gazelor aduce o scumpire de 2,5 ori a pretului gazului intern livrat agentilor economici în urmatorii doi ani, de la 49 de lei/MWh la 1 ianuarie 2013 la 119 lei/MWh la 1 octombrie 2014. Anul viitor, companiile vor plati cu circa 50% mai mult pentru gazul din productia interna.

FOCPentru populatie si CET-uri, gazul va fi mai scump cu circa 19% peste doi ani, pretul urcând de la 45,71 de lei/MWh în prezent la 54,6 lei/MWh la 1 octombrie 2014.
Liberalizarea pietei gazelor consta în eliminarea preturilor reglementate pâna la 31 decembrie 2014 pentru consumatorii finali noncas­nici (cu exceptia cazului în care la aceasta data se constata existenta unei diferente semnificative între pretul de comercializare a productiei interne si pretul european de import care ar putea periclita stabilitatea pietei, situatie în care termenul se prelungeste pâna la 31 decembrie 2015).
Pentru consumatorii casnici, procesul mentionat se finalizeaza la 31 decembrie 2018.

În acest an, ANRE a majorat pretul reglementat al gazelor cu 5% pentru populatie, institutii publice si centrale electrice, precum si cu 10% pentru agentii economici Majorarea a fost necesara pentru ca furnizorii de gaze naturale din tara noastra sa îsi recupereze, în urmatorii sase ani, costuri de circa 400 milioane euro, nerecunoscute în tariful reglementat practicat în ultimii trei ani.

La vremea respectiva, Nicolae Havrilet, presedintele ANRE (reglementatorul pietei de energie), a declarat ca furnizorii au solicitat recuperarea acestor costuri nerecunoscute printr-o crestere a pretului reglementat cu 15%.

Pentru companii, liberalizarea pietei gazelor începe chiar din acest an, din luna decembrie, cu o scumpire de 5% a gazului din productia interna.
Si piata de electricitate trece printr-un proces de liberalizare, care a început în septembrie. Conform Legii energiei electrice si a gazelor naturale aprobata în 10 iulie 2012, eliminarea treptata a preturilor reglementate pe piata energiei electrice a început din septembrie 2012 pentru clientii non-casnici si va fi demarata de la 1 iulie 2013 pentru populatie. Liberalizarea se va încheia în 2014-2015 pentru companii si în 2018 pentru consumatorii casnici. Din septembrie, 15% din energia consumata de firme are pretul stabilit de piata libera de energie.

Alina Toma Vereha, bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie