Olimpiu Blajut si Petre Pavel Szel avertizati de CNVM

 

Arbitrul pietei de capital i-a avertizat pe Olimpiu Blajut, presedintele Consiliului Reprezentantilor Actionarilor SIF4 Muntenia ales pe 7 iulie, si pe Petre Pavel Szel, presedintele SAI Muntenia Invest, administratorul SIF4, intervenind, astfel, în conflictul dintre cele doua parti, care s-a întins aproape pe tot parcursul anului.

SIF MunteniaCRA ales pe 7 iulie a solicitat SAI Muntenia sa convoace actionarii pentru rezilierea contractului de administrare, însa SAI a refuzat cererea.

Comisia l-a sanctionat pe Petre Pavel Szel pentru ca desi administratorul a informat ca CRA ales pe 7 iulie solicita convocarea AGA si, apoi, a anuntat ca nu îi poate da curs, SAI nu a publicat si anexa transmisa de CRA.

„Potrivit dispozitiilor legale incidente în materia convocarii AGA, rolul administratorului nu este acela de a filtra cererile organismelor îndrituite prin lege sau actul constitutiv de convocare a adunarii generale a actionarilor, ci de a prezenta si celorlalti actionari (prin intermediul convocarii) aspectele propuse spre discutie si deliberare. Eventualele opozitii, observatii, analize, rapoarte ce se desprind din cererea de convocare formulata de un actionar urmeaza a fi prezentate de catre administrator tuturor actionarilor si dezbatute în adunarea generala”, se arata în ordonanta CNVM.

Potrivit CNVM, CRA ales pe 7 iulie, anexase la cererea de convocare AGA si un raport privind activitatea administratorului SAI Muntenia.

Totodata, CNVM a obligat SAI Muntenia sa aduca la cunostinta actionarilor, în termen de 48 de ore, raportul CRA, precum si pozitia SAI cu privire la aspectele mentionate în document.
La rândul sau, Olimpiu Blajut, presedintele CRA ales pe 7 iulie, a primit sanctiune, având în vedere ca CNVM nu a receptionat lista actualizata a persoanelor cu acces la informatii privilegiate din cadrul SIF Muntenia, urmare a AGA din vara.

La AGA de bilant din luna aprilie, un grup de actionari coagulati în jurul omului de afaceri Gheorghe Iaciu (care detine 5% din titlurile SIF4), au solicitat un dividend mai mare si s-au contrat cu cei de la conducerea SIF. În luna iulie, actionarii „revolutionari” si-au impus un nou Consiliu al Reprezentantilor Actionarilor, într-o Adunare Generala maraton, de 33 de ore, iar presedinte a fost numit Olimpiu Blajut. Respectivul CRA si-a exprimat în repetate rânduri dorinta ca SAI Muntenia Invest sa nu mai administreze SIF4, însa, între timp, deciziile Adunarii Generale din iulie au fost suspendate în instanta. SAI Muntenia considera ca CRA-ul anterior lunii iulie, condus de Dinu Marian, si-a reluat, acum, madatul, în timp ce Olimpiu Blajut a transmis, printr-un comunicat, ca decizia instantei nu produce efecte.

Adina Ardeleanu, bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie