Rosia Montana asteapta decizia autoritatilor in privinta mineritului
Primarul comunei Rosia Montana, Eugen Furdui, le solicita autoritatilor sa ia cat mai curand o decizie cu privire la proiectul minier propus de Rosia Montana Gold Corporation, sustinand ca aproape 80% dintre localnici au votat pentru locuri de munca in minerit la referendumul desfasurat duminica.
Pe de alta parte, Asociatia „Alburnus Maior”, prin campania „Salvati Rosia Montana”, opineaza ca referendumul, invalidat din cauza prezentei scazute, „continua sa fie un instrument de manipulare si intimidare”.
Intr-un comunicat transmis, miercuri, Agerpres, edilul comunei Rosia Montana, Eugen Furdui, cere „autoritatilor si politicienilor sa tina cont de vointa oamenilor si sa ia cat mai curand o decizie” cu privire la proiectul minier propus de RMGC.
„Ma bucur ca am organizat acest referendum pentru ca, asa, am aratat intregii tari, inca o data, ca oamenii din cele 16 sate ale comunei Rosia Montana vor minerit. Locurile de munca sunt principala problema din zona, iar oamenii isi leaga viitorul lor de minerit, singura ocupatie care poate crea mii de locuri de munca, aici, in Apuseni. Toata opozitia la proiectul minier s-a bazat pe demagogie, populism si, in mod special, pe minciuni ca rosienii se impotrivesc redeschiderii minei. Cu votul covarsitor de 80% am spus stop minciunii”, a declarat primarul, cel care a si avut, potrivit presedintelui Consiliului Judetean Alba, Ion Dumitrel, ideea organizarii acestui referendum in 35 de unitati administrativ-teritoriale din Alba.
„Votul rosienilor, alaturi de alte zeci de mii de locuitori din zona Apusenilor, este un semnal pe care comunitatile de aici il transmit politicienilor de la Bucuresti: vrem locuri de munca in minerit si un viitor pentru familiile noastre. Sper ca acest semnal sa fie inteles si sa ne bucuram de sprijinul factorului politic de la Bucuresti”, a conchis edilul.
Pe de alta parte, „Alburnus Maior”, printr-un comunicat dat miercuri publicitatii, sustine ca „referendumul cianurii recent invalidat continua sa fie un instrument de manipulare si intimidare”, acuzand mass-media ca, imediat dupa inchiderea urnelor ‘a practicat o dezinformare in masa in ceea ce priveste rezultatele referendumului’, mai exact anumite televiziuni si presa online care „au comunicat in mod repetat stirea potrivit careia la referendum ar fi participat peste 70% din populatia zonei, care s-ar fi exprimat in mare majoritate pentru repornirea mineritului”.
„Decizia Consiliului Judetean Alba de organizare a acestei consultari populare a fost inca de la inceput contestata de societatea civila si locuitorii Rosiei Montane ce se opun proiectului minier, aratand ca referendumul, in forma propusa, este un pur exercitiu de PR, fara valoare legala”, se arata in comunicat care mentioneaza ca procedurile legale de aprobarea proiectului minier de la Rosia Montana nu cuprind organizarea unui referendum.
„Prin urmare, rezultatul sau nu ar fi putut, legal, influenta deciziile pe care Guvernul Romaniei trebuie sa le ia in privinta acordului de mediu, descarcarii de sarcina arheologica a zonei sau in privinta respectarii dreptului la proprietate individuala al locuitorilor direct afectati de la Rosia Montana si care nu vor sa se mute”, se sustine in comunicatul celor de la Alburnus Maior.
„Cu toata campania agresiva a RMGC, a plaselor pline de cadouri si a vestelor imblanite impartite, motii s-au prezentat in numar scazut la vot. Nici manipularile din mass-media, care continua chiar si in acest moment sa prezinte date false cu privire la referendum, nici presiunea primarilor nu i-au putut determina pe locuitorii Apusenilor sa sustina moartea prin cianurare a localitatilor din care provin. Viitorul nostru va fi unul fara cianura”, a declarat presedintele Alburnus Maior, Eugen David.
Potrivit sursei citate, din cei 72.490 de locuitori cu drept de vot din cele 35 de comune si orase din Alba asteptati duminica la vot, „doar 27% s-au pronuntat in favoarea repornirii mineritului si a proiectului de la Rosia Montana”.
Duminica, in ziua alegerilor parlamentare, in 35 de unitati administrativ-teritoriale din Alba s-a desfasurat un referendum, peste 72.000 de cetateni fiind asteptati sa se pronunte daca sunt sau nu de acord cu repornirea mineritului in Muntii Apuseni si a exploatarii de la Rosia Montana. Referendumul nu a fost validat, din cauza prezentei scazute la urne, de doar 43,20%. Pentru ca acesta sa fi fost validat, prezenta la vot trebuia sa fie de jumatate plus unu dintre alegatori.
Dintre cei care s-au prezentat la urne au raspuns cu DA 62,45% si cu NU 35,90%. Au fost declarate nule 1,65% din voturi.
In comuna Rosia Montana, prezenta la vot a fost de 66,06%. S-au pronuntat cu DA 78,75%, cu NU 19,44%, iar 1,80% au fost voturi nule.
Referendumul a avut loc in orasele Abrud, Baia de Aries, Cimpeni si Zlatna si in comunele Albac, Almasu Mare, Arieseni, Avram Iancu, Bistra, Bucium, Ceru Bacainti, Ciuruleasa, Cricau, Galda de Jos, Girda de Sus, Horea, Ighiu, intregalde, Livezile, Lupsa, Metes, Mogos, Ocolis, Poiana Vadului, Ponor, Posaga, Rimetea, Ramet, Rosia Montana, Salciua, Scarisoara, Sohodol, Stremt, Vadu Motilor si Vidra.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!