Volksbank ar trebui sa modifice contractele a peste 300 de clienti

 

Judecatoria sectorului 2 a constatat caracterul abuziv al clauzelor referitoare la deja celebrul comision de risc si la modificarea unilaterala a dobânzii. Banca va face recurs

Aproximativ 300 de clienti ai Volksbank, reprezentati de avocatul Gheorghe Piperea, au câstigat, în prima instanta, procesul pe care l-au intentat bancii. Institutia de credit are la dispozitie înca doua cai de recurs. De altfel, reprezentantii bancii ne-au declarat ca vor apela la recurs. Instanta a decis ca anumite clauze contractuale, adica cele referitoare la comisionul de risc si la majorarea unilaterlkaa a dobânzii sunt abuzive.  “ Aceasta noua solutie este în deplin acord cu solutiile pronuntate anterior de instantele de judecata, atingându-se astfel dezideratul interpretarii si aplicarii unitare a legii.”, considera avocatul Piperea.

Si Volksbank a câstigat un proces cu clientii

Avocatii de la Tuca Zbârcea si Asociatii au convins un complet al instantei supreme sa respinga cererea a doi clienti Volksbank ce solicitau constatarea caracterului abuziv al clauzelor privind comisionul de risc. Mii de clienti ai Volksbank câstigasera anterior procese pe spete similare. Printr-o decizie irevocabila, Înalta Curte de Casatie si Justitie a respins cererea prin care doi clienti ai Volksbank România au solicitat în justitie constatarea caracterului abuziv al clauzelor privind perceperea comisionului de risc dintr-un contract de credit.  Decizia Înaltei Curti de Casatie si Justitie, determina modificarea în totalitate a hotarârilor pronuntate anterior de instantele inferioare în cazul a doi clienti ai Volksbank România. Clientii au cerut instantei constatarea caracterului abuziv al unor clauze cuprinse în conventiile de credit. Clauzele în discutie se refera, în principal la comisioane practicate de banca, în speta comisionul de risc. O echipa de avocati Tuca Zbârcea & Asociatii condusa de Ionut Serban a asigurat reprezentarea Volksbank România în redactarea si sustinerea cererii de recurs, atât în fata instantei de recurs (ÎCCJ), cât si în fata instantei de apel (Curtea de Apel Iasi).

Ce crede avocatul grupului de clienti

Piperea apreciaza însa ca pocesul câstigat definitive si irevocabil  de banca nu are o însemnatate atât de mare. “Referitor la  recenta solutie pronuntata de ICCJ, aparent contradictorie, mentionam ca, datele spetei si argumentatia sunt diferite, ceea ce demonstreaza ca decizia respectiva nu poate influenta solutiile din alte procese. De altfel, chiar daca spetele ar fi identice, decizia pronuntata in dosarul 5093/99/2011 de ICCJ nu poate constitui un reper pentru solutiile ulterioare ale instantelor de judecata, întrucât însasi aceasta decizie desconsidera sutele de hotarâri judecatoresti irevocabile prin care clientii acestei banci au avut câstig de cauza cu privire la constatarea caracterului abuziv al clauzelor privind perceperea comisionului de risc si modificarea unilaterala a dobânzii.”, mai spune Piperea.

Serban Buscu, capital.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie