Christian Dolezal, directorul de comunicare Nabucco: Structura actionariatului nu va afecta derularea proiectului

 

Proiectul Nabucco ar putea cunoaste schimbari în structura actionariatului, iar daca pâna acum totul este doar la nivel de zvon, de vineri totul a devenit oficial. Grupul de utilitati din Germania, RWE, va parasi consortiul care urmeaza sa dezvolte gazoductul Nabucco Vest, iar OMV negociaza preluarea participatiei. Aceste informatii au venit chiar dinspre grupul austriac prin vocea directorului general, Gerhard Roiss.
OMV, unul dintre partenerii consortiului, pare cel mai probabil cumparator al pachetului de actiuni detinut de RWE la Nabucco, potrivit Wall Street Journal. „Ne aflam în negocieri”, a raspuns Roiss jurnalistilor la întrebarea daca OMV va cumpara participatia RWE. Presa internationala a scris recent, citând surse, ca RWE este pe punctul de a se retrage din proiectul Nabucco si ar putea vinde participatia catre OMV.

Roiss a afirmat ca OMV va analiza constructia propriei conducte de gaze naturale, în functie de rezultatele descoperirilor de gaze naturale de la Marea Neagra. „Nu poti dezvolta un câmp gazeifer fara rute de transport”, a afirmat el, citat de Bloomberg.

OMV Petrom si ExxonMobil Exploration and Production România au anuntat în februarie o descoperire semnificativa de gaze la exploatarile din Marea Neagra, estimarile preliminare plasând zacamântul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivaleaza cu de 3-6 ori consumul anual al României. Grupul austriac a mai concesionat doua perimetre în apele teritoriale ale Ucrainei si Bulgariei, ambele situate în vecinatatea blocului Neptun.
Extractia de gaze în Marea Neagra este preconizata pentru sfârsitul deceniului, iar exploatarea zacamântului ar putea asigura independenta energetica a României în privinta gazelor naturale.

Oficial Nabucco: Structura actionariatului nu va afecta derularea proiectului

Directorul de comunicare al Nabucco, Christian Dolezal, a declarat ca structura actionariatului Nabucco nu influenteaza derularea proiectului. „Schimbarile în structura actionariatului Nabucco fac obiectul deciziilor actionarilor, în Comitetul Director al Nabucco. Din acest motiv, ar fi inadecvate alte comentarii în acest moment. Nabucco se afla într-o faza avansata de dezvoltare, iar structura actionariatului nu are niciun impact asupra acestui proces”, a afirmat Dolezal, citat de Mediafax.
Retragerea grupului german nu are legatura cu sansele de succes ale proiectului, a spus Roiss. În cazul în care Nabucco nu se va materializa, OMV nu intentioneaza sa lanseze un alt proiect, a adaugat seful OMV. Roiss a refuzat sa confirme daca Shah Deniz analizeaza preluarea unei participatii de 50% în proiectul Nabucco. Actionarii Nabucco sunt OMV, Transgaz, Botas, Bulgarian Energy Holding, MOL si RWE.
Fiecare actionar al Nabucco International are, în acest moment, o participatie de 16,67%. Prin preluarea actiunilor RWE, OMV va ajunge cel mai mare actionar al companiei, cu o detinere de 33,34% din titluri. Consortiul Shah Deniz ar putea lua o decizie în privinta intrarii în actionariatul Nabucco în prima jumatate a anului urmator, a declarat Roiss.
Nabucco Vest ar trebui sa transporte gaze naturale de la granita Turciei cu Bulgaria catre un hub din Baumgarten, Austria, tranzitând Bulgaria, România si Ungaria. Gazoductul este o varianta mai scurta a unei conduct care ar fi traversat si Turcia.

Nabucco Vest, un gazoduct de 1.300 de kilometri sustinut de Uniunea Europeana, concureaza cu Trans-Adriatic Pipeline (TAP), pentru dreptul de a exporta gaze naturale din proiectul Shah Deniz, din regiunea Marii Caspice, care ar putea contine rezerve de 1.200 de miliarde de metri cubi. UE vrea sa-si diversifice importurile de gaze naturale. În prezent, circa un sfert din consumul UE este asigurat de Rusia.
Partenerii Shah Deniz au selectat în iunie gazoductul Nabucco Vest ca posibila ruta de export catre Europa si intentioneaza sa ia o hotarâre finala între Nabucco si TAP înaintea unei decizii, planificate pentru mijlocul anului 2013, privind noi investitii în cresterea productiei.

Adrian Ungureanu, curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie