25 de observatori OSCE vor supraveghea alegerile parlamentare din Romania; Judetele in care vor fi prezenti NU SUNT FACUTE PUBLICE

 

Organizatia pentru Cooperare si Securitate in Europa (OSCE) va monitoriza alegerile parlamentare din Romania, dupa scandalul izbucnit in urma rezultatelor referendumului, se arata intr-un comunicat remis redactiei.

Intrebat telefonic de „Romania Libera” daca OSCE are motive sa suspecteze Romania de fraudarea alegerilor, reprezentantul institutiei, Andreas Baker, a aratat ca nu fraudarea este motivul pentru care OSCE trimite observatori, ci pentru ca tara noastra si-a asumat niste principii democratice si este la fel ca toate celelalte tari europene si ca se aplica aceleasi standarde in toate tarile europene.

„Am venit aici sa observam si, pe baza a ceea ce vom vedea, vom comunica concluziile. Este un proces pe care il desfasuram in toata regiunea”, a punctat Andreas Baker pentru Romania Libera.

De asemenea, intrebat care vor fi judetele in care vor exista observatori, Baker a precizat ca nu le poate face publice, iar numarul observatorilor va fi pana in 25.

„Vrem sa ne asiguram ca avem observatori regionali, dar as prefera sa nu va comunic judetele in care vor fi observatorii, pentru moment. Vom merge in diferite judete, vrem sa avem flexibilitate, dar nu anuntam care vor fi judetele pe care le vom avea. Nu avem numarul exact de observatori, vor fi pana in 25”, a declarat pentru Romania Libera, Andreas Baker, reprezentant OSCE in Romania pentru alegerile din 9 decembrie.

Reprezentantii OSCE au venit in Romania de „cateva saptamani”, au avut intalniri cu reprezentantii partidelor politice si cu autoritatile publice si vor mai fi intalniri in zilele care vor urma. Observatorii vor sosi, iar, in tara noastra in ziua alegerilor, vor discuta cu membrii comisiilor electorale si vor observa procesul, intocmind rapoarte, pe care le vor face publice luni, 10 decembrie, la ora 13:00, a explicat Baker.

Statele Unite, Ucraina si Georgia sunt cele mai recente tari in care OSCE a desfasurat misiuni de observare.

Observatorii OSCE sunt trimisi, de regula, in tarile unde exista suspiciunea ca nu se pot organiza alegeri libere.

Astfel, conform comunicatului, in Romania vor veni maxim 25 de observatori care vor supraveghea indeaproape procesul electoral, iar luni, 10 decembrie, va fi organizata o conferinta in care OSCE isi va prezenta concluziile.

„Romania este suspectata ca nu poate organiza alegeri libere, ca urmare a fraudelor de la referendum. Vom avea de suportat rusinea de a avea observatori OSCE, stat membru al Uniunii Europene. Si nu exclud posibilitatea ca si alte organizatii sa ceara prezenta la alegeri”, declara presedintele Traian Basescu, in luna noiembrie.

La momentul acestor declaratii, Ministerul Afacerilor Externe  (MAE) a precizat, intr-un comunicat de presa, ca „observarea alegerilor de catre Organizatia pentru Cooperare si Securitate in Europa (OSCE) este o practica obisnuita la nivel international, care are drept scop asigurarea transparentei procesului electoral si confirmarea bunei functionari a mecanismelor institutionale implicate”.

romanialibera.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie