Conferinţa de presă susținută de deputatul PNL, Alina Gorghiu

 

Transcrierea conferinţei de presă susținute de deputatul PNL, Alina Gorghiu:

”Bună ziua! Mulțumesc pentru prezență!

Alina Ghorgiu, Foto: realitatearomaneasca.ro

Conferința de presă de astăzi va relua anumite informații vehiculate în ultima săptămână și mai ales astăzi, în legătură cu raportul de audit care a fost făcut public de ministrul Economiei, Daniel Chițoiu, acum câteva ore în urmă.

Astăzi, Uniunea Social Liberală îşi achită altă promisiune cu care a venit atunci când a ajuns la guvernare, și anume de a prezenta public concluziile controalelor efectuate în ministerele de resort. Putem vorbi de câteva ministere cheie la care s-au terminat aceste controale și, dacă săptămâna trecută vorbeam despre rezultatele controalelor efectuate la ANRMAP şi la Loteria Română, acolo unde peste 40 de licitaţii s-au dovedit a fi trucate (ANRMAP), iar cheltuielile la Loterie au rămas fabuloase, deşi veniturile au scăzut de la an la an și în ultimul an cu peste 50%, iată că astăzi a venit rândul Ministerului Economiei să ne arate niște cifre zguduitoare.

Toţi cei care vor spune în aceste zile românilor să nu meargă la vot sunt cei care se tem de consecinţele cifrelor din raportul de audit prezentat de Ministerul Economiei astăzi, de restul ministerelor săptămâna trecută și de controalele care vor ieși în săptămânile următoare de la restul ministerelor, consecințele penale fiind cele care îi sperie foarte mult pe cei care au săvârșit aceste ilegalități.

PDL şi Traian Băsescu și toţi clienţii lor din societăţi comerciale şi companii, cei care au avut acces la banii publici din România până cu trei luni în urmă sunt cei interesaţi ca românii să nu se prezinte pe 29 iulie la vot și-mi permit să fac încă un apel, ca românii să vină să-și exercite un drept garantat de Constituție, dreptul de a vota.

Am aflat astăzi despre un act ilegal, săvârșit în cadrul Ministerului Economiei, vorbim de o fraudă imensă de 1,2 miliarde de euro, din banii românilor. Nu vorbim de câteva zeci de lei, de sute de lei, vorbim de 1,2 miliarde de euro.

Aceasta este cea mare fraudă pe care astăzi Ministerul Economiei ne-a făcut-o cunoscută, iar banii negri au ajuns, cel mai probabil, să fie utilizaţi în campania electorală a PDL pentru alegerile locale şi pentru referendum, sub patronajul direct al lui Traian Băsescu. Nu cred că întâmplător aceste contracte au fost prelungite în decembrie 2009, cu o perioadă de 10 ani şi informaţia cea mai importantă este că au fost prelungite pe o perioadă de zece ani de zile fix cu 5 ani înainte ca ele să expire.

Şi vă mai aduceţi aminte ce s-a întâmplat în decembrie 2009, Traian Băsescu a fost ales pentru un a doua oară preşedinte al României.

Nimeni nu cred că îşi mai imaginează în România de astăzi că preşedintele suspendat Traian Băsescu nu a ştiut în fiecare secundă de lucrurile care se întâmplă în Ministerul Economiei.

De asemenea, vreau să vă vorbesc despre cheltuielile nejustificate în perioada 2009-2010 realizate de companii din subordinea Ministerului Economiei. Şi vă dau un singur exemplu, compania OIL Terminal, care a făcut plăţi nejustificate şi a realizat cheltuieli în interes personal din banii companiei. Vorbim de peste 250.000 de euro care s-au tocat pe ceasuri de lux, genţi de damă sau obiecte din aur etc.
Din păcate, toate aceste lucruri s-au întâmplat chiar în aceeași perioadă în care USL făcea la CCR sesizarea pentru măsurile de austeritate aplicate de Guvernul Boc, în aceeaşi perioadă se  diminuau pensiile şi salariile dumneavoastră, stimaţi români.

În aceeaşi perioadă se închideau spitale şi în aceeaşi perioadă a existat tentativa de închidere a instanţelor din anumite localităţi din România, lucru pe care, din fericire, nu l-au reuşit integral.

Pentru toate aceste lucruri şi informaţii făcute astăzi public de reprezentanţii din Ministerul Economiei şi de ministrul Daniel Chiţoiu, cred că cei vinovaţi trebuie să fie sancţionaţi. Administratorul judiciar va înainta concluziile controlului către Parchet şi sper să reacţionăm la orice act de furt din banii publici şi pe viitor şi cred că, în acest moment, fiecare dintre noi va trebui să facă acelaşi lucru.

Vă aduc la cunoştinţă pe această cale că, în urma acestor controale efectuate, vor fi înaintate toate documentele către parchetele abilitate. În aceeaşi perioadă,  firmele PDL care aveau contracte cu companiile din subordinea Ministerului Economiei, şi vorbim tot de un exemplu de la OIL Terminal, nu plăteau penalităţi. În cazul acesta de faţă vorbim de peste 228.000 lei.

Milioane de cetăţeni, în aceeaşi perioadă în care firmele PDL-ului nu plăteau aceste penalităţi, nu aveau bani să-şi plătească ratele. Ştiţi ce se întâmplă cu cineva care întârzie o zi? I se ia locuinţa, e scoasă la licitaţie publică.

În acelaşi timp, sute de mii de firme care nu aveau bani să-şi plătească aceste penalităţi îşi închideau porţile. Asta ca să vedem cam cât de dreaptă e viaţa şi cam cum s-a împărţit România între firmele PDL abonate la bani publici şi restul ţării.

Un alt lucru bun întâmplat astăzi este anularea licitaţiei prin care se atribuia un contract unei firme din Deva de peste 8 milioane de lei, firmă care, aşa cum veţi constata din documentele puse la dispoziţie de ministerul de resort, nu avea în obiectul principal de activitate sau obiectul secundar de activitate nimic care să constituie o garanţie a abilităţii de executare a lucrărilor conform cerinţelor din caietul de sarcini. Şi vorbim, iarăşi, de sume de milioane de lei.

Nu e prima dată când aflăm despre licitaţii trucate făcute de ministere care au fost conduse de PDL, dar Slavă Cerului că în acest caz s-a putut face ceva şi s-a anulat licitaţia şi atribuirea către firma respectivă.

Toate aceste încălcări ale legii se regăsesc şi în raportul de ţară pe justiţie al Comisiei Europene. Nu întâmplător, în februarie 2012, 67% din români consideră că nivelul corupţiei din ultimii 3 ani în România a crescut. Este suficient exemplul dat de mine anterior pentru a înţelege percepţia românilor.

În final, daţi-mi voie să îi solicit public preşedintelui suspendat Traian Băsescu, care susţine sus şi tare că este informat despre orice se întâmplă în România, despre orice afacere şi orice mişcă în ţara noastră, să ne spună public de ce nu a stopat furtul din bani publici estimat astăzi, dintr-un singur raport de control, la 1,2 miliarde de euro, ci a preferat să tăie pensii şi salarii, a preferat să reducă indemnizaţia mamelor din România, a preferat să reducă indemnizaţia persoanelor cu handicap, a preferat să închidă spitale, să închidă instanţe şi toate măsurile în defavoarea populaţiei din România! Vă mulţumesc!”
Întrebări din partea mass-media

Jurnalist: Ce șanse sunt să ne recuperăm prejudiciul?

Alina Gorghiu: Sunt înaintate sau urmează în viitorul imediat apropiat să fie înaintate sesizări cu concluziile cotroalelor către organele abilitate, parchetele competente pe această temă şi, cu siguranţă, ministerul şi societăţile comerciale care sunt în pierdere se vor constitui parte civilă pentru a-şi recupera aceste prejudicii de la firmele PDL. Eu am toată încrederea că vor fi recuperate aceste prejudicii, probabil într-un interval de timp mai scurt sau mai lung, în funcţie de cât de repede vor analiza parchetele şi organele abilitate aceste sesizări.

Jurnalist: Comisia de Apărare a constatat ieri că instalarea acelei linii telefonice la sediul de campanie al lui Traian Băsescu a fost ilegală. Ce măsuri parlamentare se pot lua?

Alina Gorghiu: Din informaţiile pe care le deţin eu, există acel raport al Comisiei de Apărare din Senat, care spune că este ilegală instalarea acelei linii. Mai ştiu, ca şi dumneavoastră, sau din informaţiile pe care le-aţi prezentat public, că a fost  o discuţie la CSAT pe acest subiect şi că singurul competent este CSAT-ul să dispună măsuri în această privinţă, nu  pot să vă dau alte detalii.

Jurnalist: În ceea ce priveşte sesizarea PDL la CCR în privinţa organizării referendumului. Dacă sesizarea va fi admisă, cum se va desfăşura referendumul, după ce program?

Alina Gorghiu: Este cea mai ridicolă sesizare la CCR pe care am văzut-o în viaţa mea. De când sunt jurist, de când sunt avocat, am scris cu sutele de sesizări, foarte multe dintre ele admise de Curtea Constituţională şi nu are sens să vă dau exemple, dar poate cel mai relevant este cel legat de diminuarea pensiilor şi a salariilor. Ca urmare a sesizării noastre, pensiile atunci nu au mai fost tăiate. Dar vreau să vă spun că nicio Curte Constituţională din lumea asta nu are cum să declare neconstituţional un program, un interval orar în care se desfăşoară un anumit proces electoral sau un anumit scrutin. Din punctul meu de vedere, aceste sesizări vor fi respinse. Dar dacă vreţi să merg cu raţionamentul mai departe, dacă sesizarea referitoare la legea în care se stipulează exact programul de la ora 7.00 la ora 23.00 va fi respinsă pe motiv de neconstituţionalitate, că sunt pedişti cărora le este frică să meargă la vot noaptea pentru că se tem de întuneric, pentru că alte motive raţionale nu au, atunci rămâne acea lege în care am dat posibilitatea ca prin hotărâre, Guvernul să reglementeze programul de referendum. Mai devreme sau mai târziu, reprezentanţii PDL ar trebui să realizeze că această Curte Constituţională nu poate fi folosită pentru glume, ci trebuie folosită instituţional.

Jurnalist: În raportul de azi sunt menţionate și cifrele cu băieții deștepți?

Alina Gorghiu: Din informaţiile prezentate astăzi de Ministerul Economiei, aceste cifre sunt din acele contracte.

Jurnalist: BEC trebuia să dea astăzi o soluţie pe sesizarea USL că Traian Băsescu se foloseşte de însemnele statului. Ce s-a întâmplat?

Alina Gorghiu: BEC, pentru că există conform legii referendumului anumite prevederi neclare, a trimis această sesizare la BEM, care o va lua în discuţie, urmând ca o eventuală cale de atac împotriva acelei hotărâri a BEM-ului să fie soluţionată de către BEC.
Jurnalist: Cum vi se par contradicţiile despre plagiatul lui Victor Ponta?

Alina Gorghiu: Eu o să vă fac o apreciere care ţine de lege şi de calitatea mea de avocat. Pentru că eu, în afara cadrului legal, nu pot să emit păreri. Şi anume, există o lege a educaţiei, care este Legea 1/2010, elaborată de Daniel Funeriu, trecută prin Parlament, promulgată de Traian Băsescu, publicată în Monitorul Oficial, care în articolele 324 şi 325 spune foarte clar că CNE este singura instituţie legal abilitată să se pronunţe pe plagiat. De asemenea, puteţi să verificaţi şi ordonanţa 28 din 2011, care este elaborată tot de Guvernul PDL, care întăreşte aceeaşi idee. CNE este singurul abilitat să se pronunţe pe plagiat. Suntem o ţară liberă, dreptul de exprimare al oricărei alte persoane este liber, ca atare, celelalte păreri, pro- sau contra-, nu pot fi interzise, sunt binevenite, dar singura opinie legală, justificată de Legea educaţiei este cea a acestei instituţii.

Amosnews.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie