Administrarea simplificata a contributiilor sociale

 

Alte doua declaratii fiscale vor fi modificate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, dupa ce saptamana trecuta au fost anuntate schimbari importante la decontul de TVA. De data aceasta, modificarile vizeaza declaratia de venit si formularul fiscal 260.

Prntr-un proiect de ordin publicat recent in dezbatere publica, Fiscul propune modificari la doua dintre declaratiile utilizate de persoanele fizice pentru a-si declara impozitul pe venit.

Astfel, conform proiectului, formularul 200 „Declaratie privind veniturile realizate din Romania” va fi modificat prin introducerea unor informatii care sa permita stabilirea bazei de impunere pentru contributiile sociale, in functie de categoria de venit realizata. Noul model al formularului va fi utilizat pentru se utilizeaza pentru declararea veniturilor realizate incepand cu 1 ianuarie 2012.

De asemenea, proiectul de ordin publicat de ANAF propune si modificari la formularul 260 ” Decizie de impunere pentru plati anticipate cu titlu de impozit”. Mai exact, in aceasa declaratie fiscala vor fi introduse informatii referitoare la platile anticipate privind impozitul pe venit si contributia de asigurari sociale de sanatate. In plus, formularul, in noua varianta, ar urma sa mai contina si informatii referitoare la obligatiile de plata cu titlu de
contributii de asigurari sociale.

„Astfel, printr-un singur titlu sunt stabilite si individualizate obligatiile fiscale datorate de o persoana fizica, pe categorii si surse de venit”, explica Fiscul pe pagina sa de internet.

Si denumirea declaratiei 260 va fi modificata, ea urmand sa se numeasca „Decizie de impunere privind platile anticipate cu titlu de impozit pe  venit/contributii de asigurari sociale de sanatate, precum si obligatiile de plata cu titlu de contributii de asigurari sociale”.

Noul formular 260 se utilizeaza la stabilirea platilor anticipate cu titlu de impozit pe venit/contributii sociale de sanatate, precum si a obligatiilor de plata cu tittlu de contributii de asigurari sociale datorate incepand cu 1 ianuarie 2013, se mai arata in proiectul publicat de Fisc.

Potrivit ANAF, aceste modificari sunt necesare pentru simplificarea procesului de administrare a contributiilor sociale.

Decontul de TVA, modificat si el din 2013

O alta declaratie fiscala foarte importanta pe care trebuie sa le depuna contribuabilii, decontul de TVA, urmeaza sa fie si ea modificata pentru a se putea pune in practica sistemul TVA la incasare, programat sa se aplice de la inceputul anului viitor. In noul model al formularului, care va fi utilizat incepand cu declararea obligatiilor fiscale aferente primei perioade fiscale din anul 2013, contribuabilii care aplica sistemul TVA la incasare vor avea de completat inca o sectiune in decontul de TVA.

Rubrica nou-introdusa va avea caracter informativ si va reflecta situatia completa a soldului TVA de la sfarsitul fiecarei perioade fiscale. Mai exact, in aceasta noua sectiune vor fi inscrise informatiile privind soldul taxei pe valoarea adaugata care urmeaza sa devina exigibila sau pentru care urmeaza sa fie exercitat dreptul de deducere in perioadele urmatoare, ca urmare a aplicarii sistemului TVA la incasare, aferenta operatiunilor efectuate atat in perioada de raportare, cat si in perioadele anterioare. Iata cum arata noua sectiune introdusa in decont.

Roxana Neagu, avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie