Mediesanca Ligia Pop, aleasa de o planeta intreaga You Tube Next Chef

 

Ligia Pop, Foto: fabs.ro

La 33 de ani, Ligia Pop a reusit sa-si transforme pasiunea pentru gatit sanatos intr-o cariera internationala. Este primul raw food chef din Romania, are un show TV online urmarit de milioane de oameni din intreaga lume, a scris trei carti si cea mai mare dorinta a ei este sa educe romanii prin targurile anuale de mancare raw vegane pe care le organizeaza de una singura.

A inceput sa sa studieze bucataria raw vegana din 2008 si, in numai patru ani, viata ei s-a transformat radical, pe toate planurile. Stilul de alimentatie care a cucerit si vedetele de la Hollywood (Demi Moore, Pierce Brosnan, Susan Sarandon, Cher) a cucerit-o definitiv si pe ea si a ajutat-o sa-si transforme pasiunea intr-un business si stil de viata de invidiat.

Acum, Ligia este autoarea cartilor de bucate Retete Vegane Fara Foc, Deserturi pentru Parinti si Copii Sanatosi si a cartii Germeni si Vlastari – Surse de Sanatate si Energie, raw food chef (bucatar specializat in bucataria vegetala fara foc), are un show TV online Ligia’s Kitchen si un titlu international – YouTube Next Chef, pe care l-a castigat alaturi de 15 bucatari din lume. Citeste mai jos interviul acordat de Ligia pentru Foodstory.

Cand ai descoperit bucataria vegana si cum?

Din 2008 am inceput sa studiez si sa aplic aceasta latura a alimentatiei sanatoase si rezultatele nu s-au lasat asteptate. Cantitatile mari de cruditati in general ne mentin tineri la corp si ageri la minte, plini de armonie si pace interioara, si gata de a vedea viata in alte culori. A fost uimitor sa urmaresc schimbarile din corpul meu in functie de proportia de cruditati introdusa pe parcurs si am sa va vorbesc imediat despre asta. Transformarile mari se realizeaza atunci cand procentul de cruditati diversificate se apropie de 90% si ma refer aici la schimbari miraculoase realizate prin detoxifierea si curatarea organismului.

Aceleasi schimbari le-am observat si la mine, prin lipsa constipatiei, cat si schimbari in ce priveste textura pielii si claritatea ochilor. Iar de celulita nu mai spun deoarece, chiar de curand am citit ca singura cale prin care poti scapa de ea este prin consumul mare de cruditati. De asemenea, parul si unghiile devin mai sanatoase si stralucitoare. Eu una am scapat de durerile de ficat si fiere care veneau ca bonus odata cu consumul preparatelor din carne, dar si de starea aceea de greutate si lipsa de energie, care au fost inlocuite cu o stare de bine si liniste sufleteasca.

Ce inseamna mai exact raw vegan si ce presupune?

Denumirea “raw vegan” inseamna alimentatia vegana fara foc (vegan = fara ingrediente de origine animala, ci doar vegetala), in care alimentele de baza sunt:

• Legumele, intr-o varietate cat mai larga,

• Germenii si vlastarii, surse majore de proteine complexe, usor de asimilat si digerat

• Semintele si nucile, de asemenea surse de proteine si acizi grasi esentiali

• Fructele in stare naturala sau uscata

• Superalimentele, gen algele marine care reprezinta sursa cea mai complexa de minerale din lume si pana la cacao raw si diverse prafuri vegetale bogate in nutrienti complecsi.

Cu toate aceste ingrediente se pot face variatii si combinatii corecte din punct de vedere nutritional, deosebite si pe gusturile gurmanzilor. Cand spun  raw (crud), nu ma refer doar la morcovi si salate goale. Alimentatia vegana fara foc cuprinde foarte multe retete gurmande, despre care multi nici nu au visat. In cartea mea, Retete Vegane Fara Foc, puteti observa diversitatea de retete, de la lapte de migdale/susan/orez, paine din nuci si combinatii diverse de seminte germinate, pizza, pateuri si unturi vegetale, branzeturi din nuci cu un gust exceptional, chiftele, ciuperci cu maioneza, legume marinate, deserturi extrem de simple si delicioase, torturi, inghetate si prajituri sanatoase, in special pentru copiii nostri.

Stilul acesta de viata nu este extremist, ci promoveaza consumarea unor cantitati cat mai mari de mancare in stare naturala si fiecare este liber sa-si aleaga proportia dintre mancarea raw vegana si mancarea vegana/vegetariana gatita. Marea majoritatea a raw foodistilor consuma un procent de 60-80% crud si restul de 20-40%, mancare gatita vegetariana/vegana, precum supe de legume, preparate facute la slow cooker (aparat cu gatire lenta), la temperatura de 40°C pe o perioada mai lunga, la aburi, la cuptor in vase de lut sau ceramica, intr-un cuvant cat mai natural posibil.

 Cand te-ai hotarat sa-ti transformi pasiunea intr-o adevarata cariera?

In 2009 am inceput sa ma gandesc la felul cum as putea convinge pe cat mai multi sa incerce sa introduca in viata lor un procent mare de cruditati, si treptat au venit toate ideile legate de proiectele noastre actuale: Campania “Mananca Sanatos o Zi pe Saptamana”, demonstratile culinare, cartile de retete, show-ul “Ligia’s Kitchen”, evenimentul national bianual Raw Generation Expo etc.

Ai devenit raw food chef. Ce presupune asta?

A fi chef inseamna ca, pe langa titlul oficial, sa fii talentat si sa ai capacitatea sa creezi o capodopera culinara din toate punctele de vedere, chiar si din cateva ingrediente.

Provocarea si mai mare vine cand esti pus in fata unor cruditati pe care trebuie sa le pregatesti in asa fel incat produsul final sa fie exceptional la gust si la aspect.

Show-ul tau de pe Youtube are milioane de vizitatori din intreaga lume. Cum ti-a venit ideea unei televiziuni de cooking pe Youtube?

In tot ce am realizat pana acum, primul gand a fost – ce putem face pentru a ajuta pe cei care sunt la inceput de drum? Si ce poate fi mai extraordinar decat un episod educativ atunci cand iti doresti sa mananci mai sanatos, dar nu stii de ce sa te apuci prima data? Toate episoadele, mai exact 32 pana in prezent, au fost de un mare ajutor atat incepatorilor cat si celor cu experienta.

Efectele muncii tale au dat roade. Ai fost nominalizata in programul YouTube Next Chef, organizat de Google si ai reusit sa te afli printre cei 16 castigatori. Ce a insemnat asta pentru tine?

Tinand cont ca preselectia a fost destul de dura si a vizat pe toti bucatarii din intreaga lume,  a fost o bucurie mare sa ma aflu printre castigatori si am luat-o ca pe o recunostere si apreciere a muncii.

Ai ajuns un chef global. Din ce tari primesti cele mai multe intrebari?

Sunt bombardata cu intrebari din intreaga lume, iar tara de la care primesc cele mai multe intrebari este Romania fiindca website-ul ligiapop.com este in limba romana.

Ai propriul restaurant? Gatesti si pentru alte persoane sau doar pentru tine?

Ideea de a avea un restaurant m-a tentat anii trecuti, insa prefer deocamdata sa-mi dedic timpul pentru evenimente la nivel national, care vizeaza mult mai multi oameni doritori sa invete. Gatesc pentru mine si sotul meu, dar si pentru prieteni, cunostinte sau personalitati.

Care este jobul tau de zi cu zi? Ti se cer sfaturi de nutritie?

Jobul meu de zi a devenit organizarea celor doua expozitii anuale, si aici ma refer la faptul ca fac munca pentru o echipa de 10 oameni care ocupa de obicei 6 luni din an pentru editia de primavara si inca 6 luni pentru cealalta editie de toamna. Iar consilierea voluntara oricum face parte din programul zilnic din 2008 si pana in prezent, si de cele mai multe ori imi ocupa mai mult timp decat am.

In strainatate, vedetele sunt mari consumatorare de raw food. In Romania te-au abordat anumite persoane publice? Cine?

Din pacate eu nu prea cunosc personalitatile romanesti fiindca am fost plecata 5 ani din tara, insa as putea mentiona cateva prezentatoare de la televiziunile nationale, actrite, cantarete de opera: Alice Lopez, Izabela Panescu, Any Plumb, Nuami Dinescu, Irina Capota, Ioana Ginghina, Nadine Voindrouh plus multe alte persoane cu care am tinut legatura in decursul anilor.

Cristina Sauciuc, foodstory.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie