Covasna: Forumul Civic al Romanilor saluta neparticiparea majoritatii maghiarilor la mitingul pentru autonomie

 

Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş (FRCHM) a salutat neparticiparea majorităţii membrilor comunităţii maghiare la mitingul pentru autonomie organizat sâmbătă la Sfântu Gheorghe, demonstrând în acest fel că nu girează acţiunile ‘revizioniste şi provocatoare’ ale politicienilor maghiari.

Conducerea Forumului menţionează într-un comunicat de presă remis luni AGERPRES că participarea redusă la acest miting arată că marea majoritate a maghiarilor se delimitează de extremiştii maghiari şi că problemele lor sunt aceleaşi cu ale românilor, respectiv dezvoltarea economică, locuri de muncă şi un trai mai bun.

În comunicat se arată că susţinătorii autonomiei teritoriale a ‘Ţinutului secuiesc‘ omit faptul că Europa nu agreează ‘bantustanele’, ci promovează diversitatea etnică şi culturală.

Conducerea Forumului Civic condamnă campania electorală a partidelor maghiare bazată pe mesaje autonomiste, precum şi participarea la mitingul de la Sfântu Gheorghe a membrilor organizaţiei de extremă dreaptă HVIM (Organizaţia tinerilor din cele 64 de comitate) şi a harghiteanului Csibi Barna, care şi-a manifestat în repetate rândul dispreţul faţă de România şi poporul român, inclusiv prin spânzurarea unui manechin cu chipul lui Avram Iancu.

Intensificarea demersurilor separatiste ale liderilor maghiari determină readucerea în dezbaterile publice actuale a consecinţelor intensului proces de maghiarizare a românilor din judeţele Covasna, Harghita şi parţial Mureş în timpul mult trâmbiţatei autonomii a fostelor ‘scaune secuieşti’ – unităţi administrative desfiinţate de regimul dualist austro-ungar, a crimelor, deportărilor şi adevăratul etnocid practicat asupra românilor şi evreilor după Dictatul de la Viena, a intoleranţei din timpul experimentului stalinist de tristă amintire al Regiunii Autonome Maghiare şi a răbufnirii antiromâneşti de după decembrie 1989‘, se arată în comunicat.

În finalul acestuia se menţionează că Forumul Civic al Românilor este solidar cu majoritatea concetăţenilor de etnie maghiară care doresc dezvoltarea economică a zonei, crearea de noi locuri de muncă şi eliminarea cauzelor care determină părăsirea meleagurilor natale de către tineri şi solicită Guvernului României să adopte o strategie de dezvoltare care să valorifice resursele naturale şi umane din zonă şi să asigure bunăstarea tuturor cetăţenilor acesteia.

Mitingul pentru autonomia teritorială a ‘Ţinutului secuiesc’ a fost organizat de Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania cu sprijnul Consiliului Naţional Secuiesc şi al Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, două formaţiuni civice autonomiste, conduse de Izsak Balazs şi Tokes Laszlo, prezenţi şi ei această manifestaţie. Şi liderii UDMR Covasna au girat cu participarea această acţiune, afirmând că ‘autonomia este un deziderat comun al secuilor‘.

Potrivit organizatorilor, la miting au participat circa 4000 de persoane, dar organele de ordine au estimat că au fost prezenţi mai puţin de 1000 de oameni. Manifestanţii au arborat steaguri secuieşti şi au scandat mesaje autonomiste, de genul ‘Să piară Trianonul’.

Luna aceasta, cu o zi înaintea deschiderii oficiale a campaniei electorale, şi UDMR Covasna a organizat un miting cu steaguri secuieşti în faţa Prefecturii din Sfântu Gheorghe la care nu au fost prezenţi mai mulţi manifestanţi decât la cel pentru autonomie. AGERPRES

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie