Absolventii de medicina se indreapta spre domeniile mai bine platite: 3,7 candidati/loc la STOMATOLOGIE in cadrul EXAMENULUI DE REZIDENTIAT

 

Peste 5.300 de absolventi au fost inscrisi la concursul de rezidentiat care are loc duminica in Capitala si in alte cinci centre universitare, cei mai multi dintre ei, respectiv 4.142, concurand la medicina, insa cea mai mare concurenta, 3,7 candidati pe loc/post, va fi la stomatologie.

Pentru concursul de rezidentiat din 25 noiembrie au fost inscrisi 5.371 de absolventi ai universitatilor de medicina si farmacie. Dintre acestia, 4.142 vor concura pentru un loc/post la medicina, 931, la stomatologie, iar 298, la farmacie, potrivit Ministerului Sanatatii.

La fel ca anul trecut, concursul se va desfasura, descentralizat, in sase centre universitare, Bucuresti, Iasi, Cluj-Napoca, Targu Mures, Timisoara si Craiova, pentru toate domeniile, respectiv medicina, medicina dentara si farmacie, pe baza tematicilor anuntate.

Pentru aceasta sesiune, Ministerul Sanatatii a scos la concurs 3.778 de locuri si posturi. Dintre acestea, 3.558 sunt pentru medicina, 250, pentru medicina dentara, iar 170, pentru farmacie.

Cea mai mare concurenta este, astfel, la stomatologie, unde sunt aproximativ 3,7 candidati pe un loc/post.

Candidatii care vor castiga un loc in urma concursului nu vor avea post asigurat la sfarsitul rezidentiatului.

In Capitala, unde examenul va avea loc la Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila”, au fost inscrisi 1.899 de candidati – 1.474 pentru medicina, 303 pentru medicina dentara si 122 pentru farmacie.

Potrivit Ministerului Sanatatii, in acest an exista si o noutate: concursul de rezidentiat pe post este organizat si pentru spitalele clinice si judetene, nu numai pentru spitalele mici, ca un element de sustinere a tinerilor medici pentru continuarea carierei profesionale in tara.

De asemenea, numarul posturilor scose la concurs nu a mai fost stabilit numai pe criterii istorice, ci in functie de dinamica de personal din ultima perioada.

Candidatii trebuie sa fie in salile de concurs la ora 8.30. Intrarea in sala se face conform listelor publicate, in baza unui act de identitate, buletin/cartea de identitate sau pasaport, documentele trebuind sa fie in termen de valabilitate. Concursul se desfasoara, timp de patru ore, sub forma de test-grila cu 200 de intrebari.

Punctajul minim de promovare reprezinta 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de intrebari pentru fiecare domeniu. Punctajul minim de promovare se calculeaza la nivelul fiecarui centru universitar in care se organizeaza concursul.

Ocuparea locurilor/posturilor in specialitate se face in ordinea punctajului de promovare obtinut, pe fiecare centru universitar, in limita locurilor/posturilor publicate pentru fiecare domeniu in centrul universitar respectiv, alcatuindu-se o singura clasificare pentru fiecare domeniu, precizeaza Ministerul Sanatatii.

Masurile de ordine publica in zona sediilor institutiilor de invatamant superior cu profilul Medicina si Farmacie, din municipiul Bucuresti si judetele Cluj, Dolj si Mures, pentru desfasurarea in conditii normale a examenului de rezidentiat sunt asigurate de Jandarmierie, in perioada 24-26 noiembrie.

De asemenea, jandarmii vor asigura si masurile de protectie a locatiilor in care se vor desfasura activitatile pregatitoare (redactarea di multiplicarea subiectelor de examen), precum si activitatile de corectura a lucrarilor.

La solicitarea reprezentantilor institutiilor de invatamant superior, jandarmii vor interveni pentru solutionarea situatiilor ce pot afecta buna desfasurare a examenelor.

Mediafax.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie