Confuzie intre Consiliul Europei si Comisia Europeana facuta de Ioan Irimie în cadrul audierii la CSM

 

Ioan Irimie, propus pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), a făcut joi mai multe confuzii în timpul audierii sale de către Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

După ce şi-a prezentat proiectul de management, Ioan Irimie a fost întrebat de vicepreşedintele CSM, Oana Schmidt Hăineală, prin ce mecanism este monitorizată România în domeniul Justiţiei.

Ioan Irimie a răspuns că România este monitorizată de Consiliul Europei prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), moment în care a fost corectat de ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, care i-a spus că este vorba de fapt de Comisia Europeană.

Oana Schmidt Hăineală a întrerupt-o pe Mona Pivniceru, avertizând că dacă mai intervine va fi nevoită să întrerupă şedinţa.

Ioan Irimie a mai fost întrebat ce va face atunci când un procuror va fi atacat în presă sau se vor face referiri la un dosar penal instrumentat de DNA, el răspunzând că poate să dea un comunicat de presă în care să explice motivele pentru care un dosar a fost trimis în instanţă şi poate să sesizeze CSM, pentru apărarea reputaţiei procurorului de caz.

Oana Schmidt Hăineală i-a atras atenţia că cererea de apărare a reputaţiei trebuie adresată de procurorul respectiv, şi nu de conducătorul unităţii de parchet.

La un moment dat, Ioan Irimie s-a referit şi la modul în care ar trebui stimulaţi financiar procurorii care îşi fac bine treaba: ‘E foarte bine când îi dai la om şi se bucură şi e foarte rău când îi iei la om din drepturi‘.

El a continuat spunând că nu doreşte să diminueze competenţele DNA şi că s-a înscris în această cursă ‘din dragoste pentru sistemul nostru judiciar‘.

În prezentarea parcursului profesional, Irimie a făcut referiri şi la faptul că a instrumentat dosarul fostului deputat Gabriel Bivolaru, realizând urmărirea penală împreună cu Daniel Morar.

El a subliniat că îşi doreşte întărirea statului procurorului, propunând ca acesta să beneficieze de inamovibilitate, dar cu păstrarea competenţelor, afirmaţie care l-a determinat pe membrul CSM George Muscalu să-l întrebe cum ar putea să fie reglementat acest lucru. Ioan Irimie nu a putut să dea explicaţii.

De asemenea, Ioan Irimie a afirmat că îşi propune să oprească scurgerea de informaţii din DNA, deoarece sunt afectate imaginea şi activitatea instituţiei, adăugând că nu îşi doreşte ‘telejustiţie’.

AGERPRES

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie