PARADOXUL ROMANESC: am pierdut ce n-am avut. Care este singura noastra miza reala la negocierile de la Bruxelles

 

În perioada 2007-2013, România a avut la dispoziţie 34 de miliarde de euro din banii europeni. Din această sumă, am reuşit să cheltuim mai puţin de zece procente. Astfel, cu o rată de absorbţie de numai 9,72% din fondurile alocate în actualul exerciţiu bugetar european, România merge la Bruxelles pentru a cere să aibă şi mai mulţi bani la dispoziţie în următorii şapte ani.

Rata finală de absorbţie de la finalul cadrului financiar multianual în curs, incluzând cei doi ani de prelungire (deci până în 2015) va fi, conform unor estimări, de aproximativ 20%, deoarece există în prezent multe facturi care aşteaptă să fie evaluate sau proiecte care aşteaptă deblocarea.

Chiar şi aşa, România tot va rămâne statul membru cu cel mai prost nivel de folosire a banilor europeni. La polul opus se află Polonia, care va ajunge să absoarbă aproape 100% din fondurile europene alocate prin cadrul financiar 2007-2013, bani care au fost o resursă nepreţuită pentru dezvoltarea acestei ţări.

Defalcat, dintr-un buget multianual total de 976 de miliarde de euro pentru credite de angajament şi 925 de miliarde pentru credite de plată (ajustate), ţării noastre i-au fost alocate aproximativ 5,5 miliarde de euro pentru agricultură, 8 miliarde pentru dezvoltare rurală şi aproape 20 de miliarde în cadrul politicii de coeziune.

Oricum vom primi mai mult

Propunerea Comisiei Europene, făcută la începutul verii, prevede ca plafoanele pentru bugetul multianual următor să fie de 1.033 de miliarde de euro pentru credite de angajament şi 987 miliarde euro pentru credite de plată.

Într-un policy brief publicat cu câteva zile înaintea summitului crucial de la Bruxelles pe tema viitorului cadru financiar multianual, Centrul Român pentru Politici Europene (CRPE) arată că, indiferent de scenariu, România tot va primi mai mulţi bani în anii următori. La o primă vedere, deci, chestiunea veto-ului şi a luptei României cu orice preţ pentru cât mai multe fonduri în viitorul buget par false probleme, dată fiind rata dezastruoasă de absorbţie a acestor bani.

Asta este partea mizerabilă a dezbaterii din România din aceste zile: i s-a indus populaţiei senzaţia că i se ia ceva (dacă nu respingem bugetul lui Van Rompuy, n.red.), când, după toate calculele după care lucrează atât Guvernul, cât şi Preşedinţia, vom avea la dispoziţie mai mulţi bani„, a declarat pentru gândul Cristian Ghinea, director CRPE.

gandul.info

Cuvinte cheie: ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie