Concluziile Seminarului Medierea in contextul reformei legislative, Targoviste 16 moiembrie 2012

 

În data de 16.11.2012, în biblioteca Tribunalului Dâmbovita s-au desfasurat lucrarile Seminarului „MEDIEREA ÎN CONTEXTUL REFORMEI LEGISLATIVE”, eveniment organizat de Asociatia Birourilor de Mediere din Dâmbovita (A.B.M.D.), în parteneriat cu Tribunalul Dâmbovita.

La reuniune au fost invitati si au participat judecatori si mediatori din judetele: Dâmbovita, Prahova si Buzau. De asemenea, la eveniment au mai fost prezenta mediatori din Bucuresti, Pitesti, râmnicu Vâlcea si Onesti.

Invitatii de onoare ai seminarului au fost: judecator Cristi Danilet – membru al Consiliului Superior al Magistraturii, mediator Badulescu Dorin Valeriu – Presedintele Consiliului de Mediere, judecator Adrian Remus Ghiculescu – Vicepresedintele Curtii de Apel Ploiesti, mediator Ioana Adina Marin – membru al Consiliului de Mediere, judecator Florescu Constantin – presedintele Tribunalului Buzau.

Disertatiile si punctele de vedere prezentate au avut ca obiect aspectele de noutate în materie de mediere, reglementate de Legea 115 din 4 iulie 2012, care modifica si completeaza Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator. De asemenea, au fost supuse atentiei si unele prevederi conexe medierii continute în dispozitiile Ordonantei de Urgenta nr. 51 din 21 aprilie 2008 privind ajutorul public judiciar în materie civila.

Lucrarile seminarului au avut un caracter interactiv, unele subiecte puse în discutie (precum: obligativitatea informarii privind medierea si avantajele acesteia, particularitati ale procesului de mediere în cazurile de „divort cu copii”, procedura necontencioasa de încuviintare a acordurilor de mediere) stârnind ample dezbateri.

În cadrul întâlnirii, în vederea impulsionarii solutionarii prin procedura medierii a cauzelor aflate pe rolul instantelor dâmbovitene, s-a propus:
–    organizarea periodica a unor reuniuni de tipul „mediatori – judecatori”, în cadrul carora sa se  discute, pe categorii de litigii, aspecte legate de întocmirea si încuviintarea acordurilor de mediere, precum si disfunctii înregistrate pe linia colaborarii dintre mediatori si judecatori;
–    participarea reprezentantilor mediatorilor la unele seminarii organizare de Ministerul Justitiei si institutiile subordonate acestuia, în cadrul carora se dezbat aspecte legate de punerea în practica a noului Cod de Procedura Civila;
–    organizarea unor prezentari la sediul instantelor, înainte de începerea sedintelor de judecata, privind „procedura medierii si avantajele acesteia”.

Vlaicu Rodica, mediator
Presedinte A.B.M.D.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie