Profitul pierdut de Hidro a ajuns în buzunarele „băieţilor deştepţi“

 

Firmele care au luat energie ieftină de la Hidroelectrica au avut în 2011 profituri cumulate de peste 90 de milioane de euro. Exact câştigul potenţial ratat de compania de stat.

„Băieţilor deştepţi” din energie le-a mers bine şi anul trecut. Chiar dacă profiturile înregistrate în 2011 au fost mai mici faţă de cele din anul precedent, din cauza activării clauzei de forţă majoră de către Hidroelectrica, câştigurile au fost de ordinul milioanelor de euro. Cele 15 companii care au cumpărat anul trecut energie de la Hidro prin contracte directe au avut profituri cumulate de 98,34 milioane de euro, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor. Exact profitul ratat de Hidroelectrica.

Pe lângă compania de stat au trecut în 2011 profituri potenţiale de 90 de milioane de euro numai din cauza faptului că firma şi-a vândut 85% din energia produsă pe contracte directe la preţuri mai mici decât cele din piaţă, potrivit calculelor „Ziarului Financiar”. Afectată de secetă, compania de stat a obţinut anul trecut un profit net de numai 1,4 milioane de euro.

Profit de milioane cu 12 angajaţi

O treime dintre aceste companii nu sunt unităţi de producţie, care să aducă valoare adăugată industriei, ci firme cu maximum 80 de angajaţi, care au ca obiect de activitate comercializarea energiei electrice. Mai exact, cumpără energie ieftină de Hidroelectrica şi o vând mai scump mai departe. De exemplu, Alpiq RomEnergie a cumpărat anul trecut de la Hidroelectrica energie de 47,3 milioane de euro. Profitul Alpiq RomEnergie, companie cu 12 angajaţi, a fost anul trecut de 6,11 milioane de euro.

Firma gălăţeană Euro-P.E.C., a cărei contract a fost denunţat recent de administratorii Hidro, a avut în 2011 un câştig de 500.000 de euro. Contractul Euro-P.E.C. a fost unul dintre cele mai mici semnate de Hidroelectrica – de 10,7 milioane de euro. Compania gălăţeană a cumpărat anul trecut energie cu 141 lei/MWh în condiţiile în care preţul mediu pe piaţa reglementată a fost de 221,2 lei/MWh.

Energy Holding, firmă care a cumpărat anul trecut energie de la Hidro de 65 de milioane de euro, a fost puternic lovită de instituirea clauzei de forţă majoră pe contractele companiei de stat. După ce în 2010 a obţinut un profit de aproximativ 3,6 milioane de euro, anul trecut a trecut pe pierdere, respectiv 8 milioane de euro.

Negocierile continuă

Din categoria companiilor mari care au luat energie de la Hidroelectrica prin contracte directe, combinatul Alro Slatina, cu peste 2.500 de angajaţi, a înregistrat anul trecut cel mai mare profit. Afacerile Alro au fost anul trecut de peste jumătate de miliard de euro, iar profitul s-a ridicat la 52,85 milioane de euro. Valoarea contractului din 2011 dintre Hidro şi combinatul de la Slatina s-a ridicat la 74,65 milioane de euro. ArcelorMittal Galaţi, o altă companie care a luat anul trecut energie de la Hidro de peste 40 de milioane de euro, a avut anul trecut însă pierderi de peste 140 de milioane de euro.

Pe lista „băieţilor deştepţi” au rămas în acest an 10 companii, ulterior doar nouă, după denunţarea contractului cu Euro-P.E.C.. Contractul cu ArcelorMittal Galaţi a expirat la finele anului trecut. Tot la finele anului trecut, Hidro a reziliat contractele cu CNH, Salrom, CLMB-Patinoar Braşov, iar Luxten a renunţat la acord.

În prezent, administratorii Hidroelectrica negociază cu „băieţii deştepţi” majorarea preţului energiei din contractele directe. Discuţiile vor fi finalizate în această lună. Una dintre companii a acceptat deja un preţ mai mare. Dacă nu se ajunge la un consens, contractele vor fi denunţate.

Adina Vlad, Adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie