Ponta catre ministri: Prezentati date reale! Romania a absorbit 20% din fondurile europene si nu 10%

 

In deschiderea sedintei de Guvern, de astazi (marti), primul ministru Victor Ponta, a afirmat ca gradul de absorbtie a fondurilor europene de coeziune a ajuns la 20%, iar pana in prezent, Romania a reusit sa atraga 4 miliarde de euro din cele peste 19 miliarde de euro alocate tarii noastre in perioada 2007-2013.

Premierul a facut un apel  ministrilor, cerandu-le sa prezinte public  date reale, aratand ca in presa sunt prezentate date inexacte, procentul de absorbtie cunoscut de populatie prin intermediul presei fiind de doar 10%.

Ponta a tinut sa corecteze aceasta informatie, deoarece, spune el 10% din gradul de absorbtie a fondurilor europene, era la momentul preluarii guvernarii: „La politica de coeziune, din cele 19 miliarde alocate Romaniei pentru perioada 2007-2013, plus regula n+2, au intrat – şi mi-a confirmat-o chiar domnul Gherghina (secretar de stat in Ministerul Finantelor-n.r.) – au intrat 4 miliarde. Patru din nouasprezece nu ies 10% pe nicio matematica, patru din nouasprezece inseamna 20%. E putin, e foarte putin, dar va rog sa comunicati corect si sa nu lasati minciunile repetate, cum ca Romania are sub 10% si atunci nu mai trebuie sa primeasca nimic. Nu, are 20%! La momentul preluarii guvernarii, avea intr-adevar sub 10%, insa pe baza a ceea ce am reusit in aceasta toamna, si anume acceptarea corectiilor financiare si indreptarea acelor neregularitati constatate in perioada 2009-2011, la sfarsitul acestui an putem reincepe trimiterea de cereri de decontare pentru POSDRU, pentru Dezvoltare Regionala si pentru Mediu”.

Referitor la fondurile structurale, primul ministru a anuntat ca gradul de absorbtie la platile directe in agricultura este de aproape 100%, iar in cazul politicii de dezvoltare rurala, gradul de absorbtie este de 50% pana in acest moment.

In schimb, deblocarea Programelor Operationale pentru Transporturi si Cresterea Competitivitatii Economice, nu se va putea realiza anul acesta, din cauza problemelor grave constatate pentru perioada 2009-2011, precizeaza Mediafax.ro.

I.T.F.

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie