Modificarea Codului de Procedura Civila in materia arbitrajului

 

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 762 din data de 12 noiembrie 2012 a fost publicata Legea nr. 206/2012 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2012 privind modificarea art. 81 din Legea nr. 76/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, precum si pentru completarea unor acte normative conexe.

Legea aproba OUG nr. 44/2012 privind modificarea art. 81 din Legea nr. 76/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila (prin care s-a amanat intrarea in vigoare noului Cod de procedura civila pana la data de 1 februarie 2013), aducand insa si o completare Codului de procedura civila actual si noului Cod de procedura civila, referitoare la hotararea arbitrala cu privire la litigiile legate de transferul dreptului de proprietate sau de constituirea altui drept real asupra unui bun imobil.

Astfel, atat in Codul de procedura civila, republicat, in vigoare, cat si in Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila (NCPC) se introduce prevederea:

“In cazul in care hotararea arbitrala se refera la un litigiu legat de transferul dreptului de proprietate si/sau de constituirea altui drept real asupra unui bun imobil, hotararea arbitrala se va prezenta instantei judecatoresti ori notarului public pentru a obtine o hotarare judecatoreasca sau, dupa caz, un act autentic notarial. Dupa verificarea de catre instanta judecatoreasca ori de catre notarul public a respectarii conditiilor si indeplinirea procedurilor impuse de lege si dupa achitarea de catre parti a impozitului privind transferul dreptului de proprietate, se va proceda la inregistrarea in cartea funciara si se va realiza transferul de proprietate si/sau constituirea altui drept real asupra bunului imobil in cauza.”

juridice.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie