Romanii din Regatul Unit al Marii Britanii vor putea vota pe 9 decembrie doar daca isi demostreaza domiciliul sau resedinta

 

Potrivit informatiilor oficiale transmise de BEC si MAE pana la ora actuala, foarte putini romani din UK vor putea vota in cadrul alegerilor din data de 9 decembrie 2012 la sectiile de votare din UK, scrie Cristina Irimie pentru “Romani in UK”.

“Potrivit BEC, cetatenii romani cu domiciliul in strainatate isi exercita dreptul de vot in baza pasaportului simplu cu mentiunea privind stabilirea domiciliului in strainatate, conform art. 2 pct. 32 din aceeaşi lege. In strainatate pot vota numai cetatenii romani cu drept de vot, cu domiciliul sau resedinta in afara tarii, in conformitate cu dispozitiile art. 8 alin. (2) din legea nr. 35/2008, informeaza Biroul Electoral Central (BEC).”

Vor putea asadar vota la data de 9 decembrie la sectiile de votare din UK doar romanii care au in pasaportul romanesc trecut domiciliul in Marea Britanie. Nu vor putea vota studentii, nu vor putea vota imigrantii romani care desi traiesc in Marea Britanie continua sa aiba cartea de identitate cu domiciliul in Romania.

La alegerile parlamentare din anul 2008 romanii din Marea Britanie, in baza aceleiasi legi au putut sa isi exercite dreptul la vot prin dovedirea resedintei in Marea Britanie ( Yellow card, Blue card, National Insurance Number, permisul de conducere britanic, dovada platii de impozite locale, contracte de inchiriere, cardul de sanatate- NHS fiind cateva dintre actele admise pentru demonstrarea resedintei in Marea Britanie).

In concluzie desi numarul romanilor din UK a crescut in perioada 2008-2012 probabil numarul votantilor la aceste alegeri va fi unul mai scazut decat atunci, mai arata Cristina Irimie, citata de Buzznews.ro.

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie