Arestarea notarilor sibieni Razvan Marginean si Alex Bexa – Video

 

Notarii publici sibieni Simon Bexa si Razvan Marginean au fost ridicati, în urma cu putin timp, de procurorii DIICOT.

Cei doi sunt suspectati ca au aderat la un grup infractional, din care faceau parte 17 persoane. Gruparea era specializata în înselaciune, camatarie si deposedari ilegale de imobile. Strategia învinuitilor era una destul de simpla: gaseau persoane care aveau nevoie de bani, se ofereau sa le împrumute pe acestea cu diverse sume de bani, iar la restituire, în functie de termenul limita(saptamânal sau lunar), impuneau dobânzi între 10 si 50 la suta din suma împrumutata initial.

Marginean mânca o banana când a fost „saltat”

Putin peste doua ore si jumatate au stat procurorii DIICOT în sediul Biroului Notarului Public Razvan Marginean. În jurul orei 13.30, perchezitiile la sediul notarului sibian au fost finalizate, iar din acesta au fost ridicate mai multe dosare cu acte. Notarul sibian a fost dus la DIICOT Alba, pentru audieri. Chiar daca acuzatiile care i se aduc sunt extrem de grave, Marginean a iesit din sediul notarial foarte relaxat. Cu ochelari de soare si mâncând o banana, el le-a facut cu mâna ziaristilor prezenti în fata Biroului Notarial. Notarul Marginean a fost ultimul membru al gruparii  „ridicat” astazi de procurori.

Simion Bexa senior: „Nu stiu”

Un reporter al ziarului Turnul Sfatului l-a cautat pe Simion Bexa Senior, tatal unuia dintre notarii retinuti, la propriul Birou Notarial. Acesta, vizibil afectat, nu a dorit, însa, sa comenteze situatia în care se afla fiul sau. Mai mult, notarul a spus simplu „nu stiu”, când i s-a cerut o pozitie oficiala cu privire la descinderile procuroprilor DIICOT din aceasta dimineata, în urma caruia fiul sau a fost retinut si dus pentru audieri la Alba.

Vina notarilor

Potrivit anchetatorilor, cei doi notari retinuti în cursul acestei zile au încheiat contractele de vânzare-cumparare a imobilelor ”preluate” de camatari, chiar daca persoanele pagubite nu se aflau de fata. Procurorii DIICOT îi suspecteaza pe cei doi tineri notari publici de faptul ca pentru a încheia astfel de contracte în lipsa tuturor partilor implicate, ei erau recompensati cu sume generoase de bani de catre camatari.

Împrumuturi cu dobânzi de 50 la suta

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Serviciul Teritorial Alba Iulia, împreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul B.C.C.O Alba Iulia, au destructurat în aceasta dimineata un grup infractional organizat, format din 17 persoane, doua dintre acestea fiind notarii publici sibieni Bexa si Marginean. Pe lânga cei doi notari, din grupul infractional mai facea parte si un angajat al Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara.

Potrivit autoritatilor, membrii gruparii, retinuti pentru înfractiunile de santaj,  înselaciune, camatarie si spalare de bani, obtineau sume de bani consistente si chiar imobile, în urma acordarii de împrumuturi cu camata. Astfel, în perioada 2008-2012, câteva zeci de persoane împrumutau de la infractori diverse sume, de obicei în valuta, în schimbul carora membrii gruparii impuneau o dobânda între 10 si 50 la suta saptamânal sau lunar, la care se adauga o garantie imobiliara. „Scopul grupului era acordarea de împrumuturi cu camata si majorarea, ulterior, în mod nejustificat, a dobânzilor stabilite initial, finalitatea acestui fapt fiind deposedarea persoanelor care au împrumutat bani, de bunurile mobile si imobile aflate în proprietatea acestora sau a unor rude apropiate”, se arata în comunicatul D.I.I.C.O.T.

Bani si bijuterii din aur, în casa unui învinuit

Într-una din casele în care s-au facut perchezitii, procurorii DIICOT au gasit sume de bani, monede si bijuterii din aur.

Peste un milion de euro prejudiciu

Potrivit anchetatorilor, cei doi notari publici primeau comisioane substantiale în schimbul sprijinului acordat membrilor gruparii la înselarea partilor vatamate, în momentul semnarii contractelor de împrumut. Daca sumele de bani împrumutate nu erau restituite în timpul impus de camatari, membrii gruparii îsi bateau si santajau victimele. Ca o masura suplimentara pentru a-si recupera sumele împrumutate, camatarii îsi obligau victimele sa constituie garantii imobiliare.

În acest caz, s-au identificat 15 parti vatamate. Prejudiciul cauzat depaseste suma de un milion de euro.

 

turnulsfatului.ro

 

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie