Razvan Marginean si Alex Bexa, notari din Sibiu, retinuti pentru inselaciune si camatarie

 

Doi dintre cei mai cunoscuti notari publici din Sibiu, Marginean si Bexa, au fost retinuti de autoritati pentru faptul ca au aderat la un grup infractional specializat în înselaciune si camatarie.

Potrivit Politiei Române, în perioada 2008 – 2012, zeci de persoane care au luat împrumuturi de la diferiti camatari, cu dobânzi cuprinse între 10 si 50% pe luna si-au pierdut imobilele cu care au garantat.

ACTUALIZARE11:13. Potrivit unor surse din cadrul DIICOT, printre persoanele retinute în aceasta dimineata se numara doi notari, ambii ”mostenitori” ai meseriei. ”Razvan Marginean si Simion Bexa urmeaza sa fie dusi la Alba, pentru continuarea cercetarilor. Acolo procurorii vor face propunerea de arestare preventiva pe 29 de zile”, au declarat pentru Turnul Sfatului surse oficiale din rândul anchetatorilor.

Razvan Marginean este fiul notarului public Nicolae Marginean, care a decedat în cursul acestei toamne. Mult mai surprinzatoare este retinerea lui Simion Bexa, unul din cei doi fii ai notarului public cu acelasi nume, persoana respectabila în oras. ”Despre Simion Bexa multa lume are o parere foarte buna. Muncea foarte mult, la orice ora puteai apela la el pentru treburile specifice unui notar. Retinerea lui Razvan Marginean nu este, însa, tocmai surprinzatoare. La el puteai «rezolva» aproape orice, era în legaturi cu mai totii micii camatari, cu cei care construiau aiurea mansarde. Nu ma mira retinerea lui”, a declarat o persoana din anturajul celor doi.

Pe de alta parte, exista voci din acelasi anturaj care considera actiunea autoritatilor române ca fiind abuziva. ”Cum poti da vina pe un notar care nu face altceva decât sa certifice o întelegere între doua parti? Ambii notari în discutie nu au facut altceva decât sa îsi faca meseria. Nu era de datoria lor sa ancheteze ce era în spatele întelegerilor”, a declarat un alt apropiat al celor doi notari retinuti.

ACTUALIZARE 12:00. Procurorii DIICOT ti politistii de la Crima Organizata se afla în momentul de fata la Biroul notarial al lui Razvan Marginean, unde efectueaza perchezitii. Dupa finalizarea verificarilor, Razvan Marginean va fi dus la Alba, pentru continuarea cercetarilor.

În grupul infractional destructurat azi de Politiei sunt, deocamdata, 17 suspecti. În afara celor doi notari publici, mai sunt implicati si un angajat al Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara.

Potrivit declaratiilor celor de la DIICOT, cei doi notari retinuti sunt, ambii, ”fii” notarilor cu renume din oras: Razvan Marginean este fiul notarului public Nicolae Marginean, iar Simion Bexa este unul dintre cei doi fii ai notarului public cu acelasi nume.

Comunicatul Politiei Române

În fapt, din investigatiile efectuate de politisti a reiesit ca, perioada  anilor 2008- 2012, pe raza judetului Sibiu, suspectii Constantin C., Dumitru D., Daniel I. si Bogdan J. au constituit un grup infractional organizat, la care au aderat si alte persoane.

Scopul grupului era acordarea de împrumuturi cu camata si majorarea, ulterior, în mod nejustificat, a dobânzilor stabilite initial, finalitatea acestui fapt fiind deposedarea persoanelor care au împrumutat bani, de bunurile mobile si imobile aflate în proprietatea acestora sau a unor rude apropiate.

În perioada mentionata, zeci de persoane (parti vatamate) au apelat la acestia pentru împrumutul unor sume de bani, de regula în valuta, pentru care suspectii impuneau în mod obligatoriu o dobânda între 10% – 50 % saptamânal sau lunar, precum si constituirea unor garantii imobiliare.

Totodata, din investigatii a reiesit ca suspectii nu acordau niciodata banii trecuti în contract si retineau la împrumuturile mai mari sume de 5.000 – 10.000 de euro, cu titlu de garantie pentru plata dobânzii.

Dobânzile erau majorate ulterior de suspecti, astfel ca valoarea acestora si sumele împrumutate ajungeau la cifre uriase, iar partile vatamate, aflate în imposibilitatea de a plati, pierdeau bunurilor gajate. Pentru recuperarea banilor, membrii grupului recurgeau la amenintari, acte de violenta si santaj asupra partilor vatamate sau a membrilor familiilor acestora.

Pâna în prezent au fost identificate si audiate 15 parti vatamate.

Prejudiciul stabilit pâna în prezent depaseste 1.000.000 de euro.

30 de persoane urmeaza sa fie conduse la sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Alba – Iulia în vederea audierii si luarii masurilor legale.

Membrii gruparii sunt cercetati pentru savârsirea infractiunilor de constituire, aderare, sprijinire a unui grup infractional organizat în scopul comiterii infractiunilor comise cu violenta (ca santaj, lipsire de libertate în mod ilegal, vatamare corporala, loviri si alte violente), înselaciune si activitati de camatarie.

Sursa: Politia Româna

Traian Deleanu, turnulsfatului.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

1 comentariu

  1. Friciu Ioan spune:

    Bexa Simion senior este un om de excceptie, bun profesionis. Ma mir ca nu a cunoscut activitatea fiului sau.Imi pare rau p[entru situatia in care a ajuns domnul notar Bexa in cal;itate de parinte si mentor al fiului sau.

Adaugă părerea ta


 

Distribuie