Factura simplificata

 

Facturarea, inclusiv emiterea de facturi in sistem simplificat, este una dintre operatiunile care a suferit clarificari importante odata cu modificarea Codului fiscal prin OG nr. 15/2012. Noile reglementari privind facturile simplificate, adica acele facturi care contin mai putine elemente decat sunt necesare in mod obisnuit in asemenea documente, se vor aplica de la 1 ianuarie 2013.

Codul fiscal a fost modificat prin OG nr. 15/2012, publicata in 29 august. Actul normativ modifica printre altele si art. 155 din Codul fiscal care contine regulile privind facturarea.

In ceea ce priveste facturile simplificate (acele facturi care contin mai putine elemente obligatorii decat facturile obisnuite), OG nr. 15/2012 a clarificat situatiile in care aceste documente pot fi emise, dar a adaugat si elemente noi care trebuie completate in ele din 2013.

Astfel, la fel ca pana acum, facturile emise in sistem simplificat trebuie sa contina:

  •     data emiterii;
  •     identificarea persoanei impozabile care a livrat bunurile sau a prestat serviciile;
  •     identificarea tipului de bunuri sau servicii furnizate;
  •     suma taxei colectate sau informatiile necesare pentru calcularea acesteia;

La aceste informatii obligatorii pe facturile simplificate si in prezent, OG nr. 15/2012 a adaugat si un element nou, care va trebui completat pe documente incepand din 2013, si anume:

  •     o referire specifica si clara la factura initiala si la detaliile specifice care se modifica, in cazul documentelor sau mesajelor tratate drept factura (reamintim ca potrivit modificarilor orice document sau mesaj care modifica si care se refera in mod specific si fara ambiguitati la factura initiala are acelasi regim juridic ca si o factura).

Cand se pot emite facturi simplificate

OG nr. 15/2012 precizeaza si situatiile in care se pot emite facturi simplificate. Daca pana era stabilit doar cazul in care asemenea facturi nu puteau fi emise, din 2013, Codul fiscal va contine prevederi mai explicite din acest punct de vedere. Mai exact, reglementarile aplicabile de anul viitor stabilesc ca se pot emite facturi in sistem simplificat:

  •     atunci cand valoarea facturilor, inclusiv TVA, nu depaseste 400 de euro. Cursul de schimb utilizat pentru determinarea in euro a valorii facturii este cursul prevazut la art. 1391 (ultimul curs de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei sau ultimul curs de schimb publicat de Banca Centrala Europeana ori cursul de schimb utilizat de banca prin care se efectueaza decontarile, valabil la data la care intervine exigibilitatea taxei pentru operatiunea in cauza);
  •     in cazul documentelor sau mesajelor tratate drept factura, noile reguli stabilind ca orice document sau mesaj care modifica si care se refera in mod specific si fara ambiguitati la factura initiala are acelasi regim juridic ca si o factura.

Mai mult decat atat, facturi simplificate pot fi emise si in cazul in care practica administrativa ori comerciala din sectorul de activitate implicat sau conditiile tehnice de emitere a facturilor face/fac ca introducerea tuturor informatiilor obligatorii sa fie extrem de dificila.

Totusi, in aceste situatii se va aplica o procedura distincta, stabilita prin norme, mai precizeaza Codul fiscal.

Proiectul de modificare a Normelor Codului fiscal, in forma lansata in dezbatere publica de Finante, stabilea ca pentru a emite facturi simplificate, contribuabilii trebuie sa solicite  acest lucru Directiei de legislatie in domeniul TVA din cadrul Ministerului Finantelor Publice si sa prezinte o motivatie a solicitarii, din care trebuie sa reiasa motivele obiective pentru care nu este posibila emiterea facturilor care contin toate elementele obligatorii ale unei facturi. Directia de legislatie analizeaza cererea si motive care stau la baza ei si decid daca solicitarea este justificata sau nu.Ulterior, solicitarile avizate favorabil de Directia de legislatie in domeniul TVA se transmit in vederea consultarii Comitetului TVA, conform prevederilor Directivei 112.

Atentie! Reamintim ca Guvernul a adoptat in sedinta de marti o HG care modifica si completeaza Normele de aplicare a Codului fiscal, insa actul normativ nu a fost inca publicat in Monitorul Oficial. Prevederile anterioare sunt prezentate pe baza proeictului de HG, lansat in dezbatere publica de Ministerul Finantelor.

Cand nu se pot emite facturi simplificate

OG nr. 15/2012 reglementeaza mai clar si cazurile in care facturile simplificate nu pot fi emise. Astfel, prevederile privind facturile emise in sistem simplificat nu se aplica:

  •     pentru vanzarile la distanta;
  •     pentru livrarile intracomunitare de bunuri efectuate conform art. 143 alin. (2), lit. a – c din Codul fiscal;
  •     atunci cand persoana impozabila, care este stabilita in Romania, efectueaza livrarea de bunuri ori prestarea de servicii pentru care taxa este datorata in alt stat membru, in care aceasta persoana nu este stabilita, iar persoana obligata la plata TVA este persoana careia i-au fost livrate bunurile sau i-au fost prestate serviciile in acest alt stat membru.

Roxana Neagu, avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie