Sindicatele cer închiderea magazinelor de 1 Decembrie, 1 ianuarie si prima zi de Craciun si Paste

 

Sindicatele solicita premierului Victor Ponta, printr-o scrisoare deschisa, emiterea unei hotarâri de urgenta a Guvernului prin care sa stopeze deschiderea magazinelor macar de Ziua Nationala „1 Decembrie”, prima zi de Craciun, 1 ianuarie si prima zi de Paste.

Confederatia Nationala Sindicala „Cartel Alfa” si Federatia Sindicatelor din Comert semnaleaza premierului „situatia grava aparuta în cadrul companiilor multinationale” referitor la politica fata de angajati si programul acestora de lucru în perioada zilelor de sarbatoare legala.

Sindicalistii sustin ca pâna în anul 2010 companiile multinationale din sectorul comert au avut o atitudine care a ramas în limite decente fata de sarbatorile nationale legale si fata de angajati, magazinele ramânând închise trei zile pe an, respectiv 1 ianuarie, prima zi de Paste si prima zi de Craciun.

„În 2011, compania Real Hypermarket România a decis sa încalce dreptul angajatilor la un Craciun în familie si a deschis magazinele în prima zi de Craciun. Intentia a fost sa deschida si în ziua de 1 ianuarie 2012 însa, ca urmare a unei campanii sindicale initiata de CNS «Cartel Alfa», care a fost sustinuta international si de zeci de sindicate din comert de pe toate continentele, ONG-uri, reprezentanti ai Bisericii Catolice din mai multe tari, compania a decis sa renunte la deschiderea magazinelor în 1 ianuarie. De Craciun însa, angajatii Real Hypermarket au lucrat! Mentionam ca, 70 la suta dintre angajatii din comert sunt femei, iar dintre acestea 80 la suta au copii”, se arata în scrisoarea deschisa transmisa premierului.

Sindicalistii atrag atentia ca, practic, din cele 12 zile de sarbatoare legala, pâna anul trecut doar trei erau respectate de catre compania amintita si de ceilalti angajatori din comert, respectiv prima zi de Paste, prima zi de Craciun si 1 ianuarie.

„Anul acesta Real Hypermarket a anuntat oficial ca în prima zi de Craciun 2012 va deschide o parte din magazine. O posibila motivatie a Real Hypermarket este ca în cadrul magazinelor au si activitati de alimentatie publica, dar aceasta activitate are un procent de doi la suta din total activitate. Precedentul fiind creat, ne asteptam ca si alte companii multinationale din comert sa decida deschiderea magazinelor în prima zi de Craciun încalcând prevederile art.139 din Codul muncii, privind saraatorile legale, motivând ca, în domeniu concurenta este acerba”, se mai arata în scrisoare.

„Cartel Afla” îi transmite premierului ca aceleasi companii nu si-ar permite în tara de origine sa deschida magazinele în zilele de sarbatoare legala si mai ales de Ziua Nationala!

În acest context, semnatarii scrisorii deschise îi cer lui Victor Ponta ca, împreuna cu Guvernul României, sa emita o hotarâre de guvern de urgenta, care sa fie în vigoare la data de 1 decembrie, prin care sa se stopeze deschiderea magazinelor macar de Ziua Nationala 1 Decembrie, prima zi de Craciun, 1 ianuarie si prima zi de Paste.

Mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie