Facultatile- fabrici de şomeri

 

Rolul unei facultăţi nu este să asigure imediat după absolvire un job. De când au apărut Bioterra, Spiru Haret etc. sintagma «candidat cu facultate» nu mai are niciun sens” – George Butunoiu, specialist recrutare.

Ultimele statistici indică 40.000 de absolvenţi de facultate primesc indemnizaţi de şomeri, dar cu siguranță sunt mult mai mulţi, adunându-i pe cei care nu mai primesc şomaj. Potrivit ultimelor statistici, din totalul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii septembrie, 128.393 au fost şomeri indemnizaţi şi 293.604 neindemnizaţi. Următoarea oprire pentru tânărul absolvent al uneia dintre cele mai „la modă“ facultăţi? ANOFM, unde vrea să îşi depună dosarul luna aceasta, „pentru orice“, din disperare. Teoretic, ar avea multe şanse aici, de vreme ce ANOFM a raportat luna aceasta aproape 1.000 de posturi pentru cei cu facultate. Practic însă, ANOFM nu este decât un portal online mai de modă veche, căruia i-o iau mereu înainte portalurile online de recrutare.

Capital a tras un semnal de alarmă imediat după încheierea admiterii la facultate, vizând faptul că tinerii sunt rupţi de realităţile pieţei şi se luptă pentru specializări în care nu prea există oferte de locuri de muncă. „Angajatorii apreciază cu precădere experienţa relevantă în mai mare măsură decât studiile. Explicaţia ar putea consta în discontinuitatea existentă între oferta academică şi cererea concretă de muncă“, crede branch managerul Manpower România, Irina Pânzaru. IT-ul rămâne regele joburilor bine plătite, pentru candidaţii cu facultate, chiar şi fără experienţă. Totodată, se pare că licenţa nu mai este de ajuns: „pentru poziţiile de entry-level, angajatorii apreciază atât studiile efectuate în străinătate, cât şi programele de master susţinute în ţară sau în străinătate, iar pentru poziţiile de mid-level sau de conducere, se pune accent pe programele de MBA“, spune PR-ul ejobs.ro, Laura Chilom. Dar cât de relevantă este totuşi facultatea aleasă pentru viitorul profesional? Potrivit unuia dintre cei mai renumiţi specialişti în recrutare din România, George Butunoiu, buna impresie vine de altundeva. „Găsirea unui loc de muncă după terminarea şcolii e o chestiune care ţine exclusiv de candidat în România şi în multe alte locuri din lume. Contează mai ales universitatea urmată, şi nu facultatea“, spune specialistul desemnat să găsească manageri privaţi pentru companiile de stat. Astfel, eticheta, un internship sau un CV bun pot face diferenţa între primul job adevărat şi primii 250 de lei încasaţi din şomaj.   capital.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie