Pacientii pot verifica furnizorii de servicii medicale

 

Presedintele CNAS, Doru Badescu, a declarat, luni, într-o conferinta de presa, ca au fost introduse formulare specifice pentru asigurati în ceea ce priveste prestatiile medicale de care acestia au beneficiat.

Potrivit acestuia, exista obligatia caselor de asigurari de sanatate de a informa asiguratul asupra prestatiilor medicale raportate în SIUI pe CNP-ul sau într-o perioada data de catre furnizorii serviciilor medicale, medicamente si dispozitive medicale.

Orice asigurat care doreste sa afle raportarile privitoare la serviciile medicale primite poate merge la casa de asigurari unde se afla în evidenta si cu respectarea dreptului la confidentialitate i se poate prezenta o fisa cu serviciile primite.

Presedintele CNAS a mentionat ca prin aceasta masura s-a pus în practica o prevedere din lege care avea doar o valoare teoretica: asiguratul, în calitate de contribuabil si beneficiar, are acum posibilitatea de a verifica prestatiile cu care este înregistrat în baza de date a sistemului de asigurari de sanatate.

Indirect, prin aceasta masura, s-a atras atentia furnizorilor de servicii medicale ca pot fi verificati chiar de catre pacientii pe care îi au în evidente.

Presedintele CNAS a mai anuntat ca s-a dispus verificarea la nivel national a modului de derulare a programului de diabet zaharat, punându-se accentul pe respectarea protocoalelor privind acordarea tratamentului, precum si a dreptului de prescriere a medicamentelor specifice.

În legatura cu posibilitatea introducerii recunoasterii psihologiei ca serviciu medical, acest lucru nu se va face ca atare, ci va fi considerat un serviciu conex, a mai spus acesta.

Contractul-cadru 2013-2014 este postat pe site-urile CNAS si Ministerului Sanatatii, el fiind similar cu cel de anul trecut, dar, în urma discutiilor cu furnizorii de servicii medicale, în functie de propunerile agreate de ambele parti, acesta va mai fi completat.

Referitor la bugetul pentru anul viitor, presedintele CNAS a mentionat ca acesta va fi aproximativ la fel ca cel de anul acesta.

Agerpres.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie