Sa fie oare 2018 anul de cotitura pentru mediere si mediatori?
Anul 2017 a fost un an in care medierea a devenit si mai „discreta” in ceea ce inseamna promovarea ei in randul romanilor.
Cele cateva evenimente organizate de mediatori, la care au avut acces toti mediatorii – Conferinta de la Bistrita, Gala Excelentei in Mediere, Reuniunea Mediatorilor Transilvaneni, Conferinta de la Targu Mures si Craciunul Mediatorilor- s-au adresat in principal mediatorilor. Exceptie a facut Gala Excelentei in Mediere care, in continuare, evolueaza ca eveniment de business, educatie si mediere care ofera oportunitatea intalnirii dintre mediatori si potentiali clienti.
Medierea este inca o necunoscuta pentru cei care pot avea parte de beneficiile ei.
Activitate CdM in 2017
Am observat lipsa implicarii CdM-ului im promovarea medierii si in sustinerea evenimentelor organizate de mediatori. Pe site-ul Consiliului nu s-au mai publicat anunturile cu evenimente ale medierii si este mentinuta taxa de organizare pentru acordarea de puncte profesionale mediatorilor participanti.
A existat discriminare in ceea ce priveste acordarea de puncte profesionale doar evenimentelor agreate de consiliu. Nu a fost organizata Conferinta nationala a mediatorilor.
Unele actiuni ale CdM-ului au creat probleme in activitatea mediatorilor- emailul trimis catre instante cu privire la vizarea legitimatiei de mediator-, iar altele au creat nemultumire in randul mediatorilor- solicitarile repetata de a plati taxa in conditiile in care aceasta era deja achitata, refuzul de a opera cererile de suspendare trimise de mediatori, actiunile in instanta pentru plata taxei.
Nu a fost actualizat tabloul mediatorilor si nici nu a fost publicat, asa cum exista obligatia legala.
Au fost semnate protocoale care nu au creat efectele anuntate, unele dintre aceste protocoale permitand aparitia de tablouri paralele care nu au cadru legal.
Activitatea CPMJ-urilot, acolo unde exista- este aliniata incheierii de protocoale.
Aceste actiuni si inactiuni au dus la nemultumiri si frustari in randul mediatorilor care nu se simt sustinuti si reprezentati de actualul consiliu, dupa cum a rezultat din discutiile cu colegii mediatori.
Mediatorii in 2017
Este dificil de precizat cati mediatori activi sunt in prezent. Poate si mai dificil este sa stim cati dintre ei fac medieri. Cifrele din tabloul mediatorilor si cele prezentate de CdM in diverse acte oficiale nu sunt reale. In judetul Cluj apar pe tablou 224 de mediatori din care doar 80 mai practica sau spera sa practice.
Din ceilalti 144 unii sunt plecati din tara, altii nici nu s-au inregistrat la Finante dar apar pe tablou, unii s-au suspendat iar altii au renuntat din lipsa de clienti.
Daca in Cluj doar o treime din mediatorii care apar in tablou sunt activi oare cum e situatia in celelalte judete?
Facand o analiza a site-urilor mediatorilor, a paginilor de facebook si a grupurilor mediatorilor se poate observa ca la nivel national sunt doar cateva sute de mediatori care profeseaza.
Mediatorii in 2018
Inceputul de an 2018 vine cu modificari fiscale pentru mediatori. Birourile de mediatori ca forma de exercitare a profesiei liberale sunt asimilate PFA-urilor.
Daca pana in 2017 se platea impozit pe profitul realizat declarat de mediator, la care se calculau si CASS si CAS, de la 1 ianuarie 2018 situatia se schimba.
CAS in cota de 25% ,raportată la un venit ales de contribuabil, care să fie cel puțin egal cu valoarea salariului minim (1.900 de lei, potrivit Guvernului) inseamna minim 475 lei/luna.
CASS in cota de 10%, raportată la salariul de bază minim brut pe țară în vigoare în luna pentru care se datorează, reprezinta minim 190 lei.
Aceste cote se aplica si la cei care au statut de angajat.
Totalul mimin ar fi de 645 lei/luna, respectiv 7.740 lei/an, la care se adauga si impozitul pe venit(acolo unde este cazul) de 10%. Bineinteles ca mai sunt si alte cheltuieli cu biroul de mediator: chiria, utilitatile, birotica,taxa la CdM.
In aceasta situatie exista posibilitatea ca mediatorii care nu realizeaza un venit mai mare de 13.000 lei/an din mediere sa renunte la aceasta activitate.
Pentru ce sa platesti niste cheltuieli care implica munca si timp daca nu ai si un castig financiar pentru tine? Sau pentru ce sa platesti toate astea din alte venituri?
Suma in discutie nu e deloc de neglijat.
Sa fie oare 2018 anul de cotitura pentru mediere si mediatori?
Situatia prezentata mai sus nu ii afecteaza doar pe mediatori ci pe toti cei care au PFA-uri.
Se intampla acum cu PFA-urile ce s-a intamplat cu firmele cand s-a introdus impozitul forfetar, acestea fiind obligate sa plateasca impozit chiar daca nu aveau profit. Statul a calculat atunci cati bani va incasa de la firme si s-a trezit in situatia in care multe firme cu 4-5 angajati s-au inchis si in loc sa incaseze impozit, statul a platit ajutor de somaj. E adevarat ca reglementarea a durat doar 2 ani. Nu stim nici cat va dura aceasta reglementare, dar acum este in vigoare.
Oare va fi aceasta prevedere fiscala punctul de cotitura pentru mediere si mediatori?
Anul 2018 va fi momentul trezirii la realitate pentru membri CdM? Ce vor face cand vor constata ca explodeaza numarul cererilor de suspendare din profesie?
Ce se va intampla cu tabloul mediatorilor? Va fi actualizat? Va fi publicat?
Care este strategia CdM de promovare a medierii in Romania? Cum va sustine CdM-ul mediatorii?
2018 se anunta un an plin de provocari pentru mediatori. Un an in care e nevoie sa luam decizii si sa le punem in practica.
Anul 2018 este anul in care e nevoie sa strangem randurile, sa ne promovam si sa ne unim intr-un corp profesional ca sa putem rezista.
Anca Stancu- mediator
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!