Cele mai mari fraude bancare: Banca Agricola, privatizata pentru ca avea gauri negre

 

Banca Agricola este un alt exemplu de fraudare a sistemului bancare. Aceasta banca avea ca institutie financiara de origine Creditul Funciar Rural, înfiintat la data de 30.10.1872. Ea s-a transformat la 1 aprilie 1937 în Creditul National Agricol. Din aceasta, în octombrie 1954 a luat fiinta Banca Agricola. La data de 1 decembrie 1968 din ea a fost creata Banca pentru Agricultura si Industria Alimentara. Dupa Revolutie, la 1 decembrie 1990, în baza legii 15/1990 si a HG 1196/1990 s-a înfiintat Banca Agricola, ca societate pe actiuni.

Fiind o banca de stat, puterea politica a impus acordarea unor credite neperformante catre diverse „gauri negre”, credite care nu au mai fost recuperate si pe care le-au platit contribuabilii, ceea ce a adus Banca Agricola în stare de faliment. Prejudiciul total a fost de 800 de milioane de dolari.

Dupa ce banca a intrat în dificultati, în noiembrie 2001, statul român a reusit sa scape de Banca Agricola, care a fost preluata de consortiul format din banca austriaca Raiffeisen Zentralbank (RZB) si Fondul Româno-American de Investitii (FRAI) privatizarea costând statul român 150 milioane de dolari, în conditiile în care închiderea bancii ar fi presupus costuri mult mai mari, care s-ar fi ridicat la peste 250 milioane de dolari. Pentru preluare, Raiffeisen Bank a platit statului 15 milioane euro cash si a facut o majorare de capital de 37 milioane de dolari.

 

Antoaneta Etves, evz.ro

Cuvinte cheie: ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie