Globe Trade Centre vinde trei mall-uri din reteaua Galleria

 

Dezvoltatorul cu capital israelian Globe Trade Centre (GTC), care detine în România un portofoliu imobiliar evaluat la 241 mil. euro, a decis sa vânda trei malluri din reteaua Galleria dezvoltata în România în timpul crizei. Aceasta este o decizie fara precedent în piata imobiliara româneasca.

Compania este în proces de vânzare a mallurilor Galleria Buzau (13.400 mp), Piatra Neamt (12.800 mp) si Suceava (10.800 mp), pe care le-a dezvoltat cu un împrumut în valoare de  28,8 mil. euro facut la BERD si Raiffeisen Bank. În aceste conditii GTC ramâne cu un singur mall în România, cel din Arad care a presupus investitii de 70 mil. euro si cu trei proiecte în plan pentru Galati, Bistrita si Bucuresti.

„Fiecare dintre cele trei proprietati are o suprafata neta închiriabila cuprinsa între 10.000 si 14.000 mp, în timp ce restul centrelor comerciale ale GTC depasesc 30.000 mp si sunt mai puternic concentrate pe chiriasii internationali. GTC a decis sa se concentreze pe proiectele sale mari din cauza modificarii conditiilor de piata, adica costuri operationale relativ mari pentru activele mici si un mix de chiriasi diferit care rezulta în lipsa unor sinergii cu activele mai mari de retail ale grupului“, a declarat Alain Ickovics, presedintele comisiei de supraveghere al Globe Trade Centre.

Potrivit GTC, tranzactia va îmbunatatii atât cash-flow-ul companiei, cât si bilantul de profit/pierderi cu 3-4 mil. euro, anualizat, de vreme ce proprietatile înstrainate erau generatoare de pierderi. Ca rezultat al acestei tranzactii, GTC va cunoaste o pierdere, în urma reevaluarii activelor, de 19 mil. euro în trimestrul trei din 2012. Potrivit informatiilor anuntate de companie la momentul inaugurarii proiectelor, investitia totala în cele patru malluri Galleria construite în România se ridica la 120 mil. euro. În acest caz, GTC a decis sa aleaga o îmbunatatire operationala imediata în schimbul unei conservari a valorii pe termen lung din cauza noilor conditii de piata.

Alexandru Urzica, Capital.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie