Misiune imposibila- Darea în plată
Fiecare cerere de dare în plată în parte va fi analizată de un judecător şi fiecare client care vrea să scape de credit cedând locuinţa va trebui să demonstreze că, pe parcursul derulării contractului, a apărut un eveniment imposibil de prevăzut din cauza căruia ratele nu mai pot fi achitate.
Aceasta este, în termeni simpli, modificarea adusă de Curtea Constituţională legii privind darea în plată. Iar această modificare reduce aproape de zero efectele, atât de discutate şi amplificate ale actului normativ. Le reduce aproape de zero, dar nu chiar la zero.
Printre specialiştii în drept există mai multe opinii, de la cele ale unora care cred că unele bănci vor continua să aplice darea în plată, întrucât poate fi o metodă mai rapidă şi mai eficientă de a executa garanţia, până la cele ale avocaţilor care apără în mod tradiţional băncile şi care spun, practic, că legea dării în plată a fost anulată complet de decizia CCR.
Ce spune CCR în termeni juridici?
Că darea în plată trebuie să fie acceptată de către judecători doar în condiţiile în care clientul demonstrează că a existat o situaţie de impreviziune. Ce este impreviziunea, în opinia CCR? Este o situaţie care intervine când, în executarea contractului, a survenit un eveniment excepţional şi exterior ce nu putea fi prevăzut în mod rezonabil la data încheierii contractului, în privinţa amplorii şi efectelor sale, ceea ce face excesiv de grea executarea obligaţiilor prevăzute de acesta.
Greu de demonstrat. Și totuşi…
În legislaţia actuală există deja definită impreviziunea, în Codul Civil. Teoretic, şi până acum, clienţii băncilor puteau încerca să dea locuinţa în plată, adică să anuleze contractul de credit, dacă demonstrau că a existat impreviziune.
Doar că acest lucru este extrem de greu de demonstrat şi ar trebui să implice evenimente neprevăzute cum ar fi, de exemplu, în cazul unui contract comercial, blocarea pe termen lung a traficului pe Dunăre, care ar duce la o scumpire masivă a mărfurilor transportate.
Variaţiile de curs (oricât de mari), creşterile de dobândă sau crizele financiare sunt, totuţi, evenimente care se petrec cu o anumită periodicitate şi care pot, într-o anumită măsură, să fie anticipate.
Sursa: Capital
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!