De la 1 februarie, peste 440.000 de firme cu afaceri de până la jumătate de milion de euro se pot încadra la categoria microîntreprinderi

 

O schimbare în impozitarea firmelor loveşte în ONG-uri. De luna viitoare, multe dintre firmele mici nu vor mai primi reduceri de impozite, dacă fac sponsorizări. Aşa că activitatea multor organizaţii non-profit ar putea fi pusă în pericol. În această situaţie sunt mai ales cele din oraşele mici şi din sate, relatează Digi24.
sponsorizare, donatieDe la 1 februarie, peste 440 de mii de firme cu afaceri de până la jumătate de milion de euro se pot încadra la categoria microîntreprinderi. Asta înseamnă că vor trebui să achite impozit pe venit, nu pe profit şi nu îşi vor mai putea deduce cheltuielile cu sponsorizările.

„O sa apară o situaţie dificilă pentru asociaţiile şi fundaţiile mai mici, care operează în oraşele mai mici, în mediul rural – ele nu vor mai avea acces la aceste sponsorizari, vor fi mai puține sponsorizări din partea microîntreprinderilor”, spune Cătălin Gheorghe, reprezentant al Asociaţiei pentru Relaţii Comunitare.

„Contribuabilul acela neavând posibilitatea să deducă din vreun impozit cheltuiala cu sponsorizarea, nu o va mai face, atunci ONG-urile care până acum obţineau fonduri din sponsorizări sunt puse în pericol”, afirmă Dan Schwartz, specialist fiscal.

Acum, dacă – de exemplu – o firmă vrea să facă o sponsorizare de 1.000 de lei, această sumă poate fi dedusă din impozitul pe care îl plăteşte pe profit. Sunt însă şi limite – poate fi dedus cel mult jumătate de procent din cifra de afaceri, dar nu mai mult de 20% din impozitul pe profit. Asta a încurajat şi micile firme să fie mai generoase, scrie digi.24.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie