Gheorghe Piperea: „Prevăd că Programul Prima Casă va dispărea anul acesta”
Ministerul Finanţelor vrea să scadă cu 15% plafonul pentru Prima Casă
* Valoarea totală a garanţiilor plătite până acum pe acest program se ridică la peste 44 milioane lei
* Programul Prima Casă nu intră sub efectul Legii dării în plată
Este posibil ca, în acest an, să dispară Programul Prima Casă, ne-a spus, într-un interviu, avocatul Gheorghe Piperea.
Domnia sa ne-a menţionat: „Eu prevăd că Prima Casă va dispărea anul acesta. Sper să se ţină de cuvânt PSD, ce doreşte un altfel de program, care va fi cu adevărat un program social, pentru oameni, nu unul de ajutor de stat pentru bănci şi pentru dezvoltatorii imobiliari”.
Ministerul Finanţelor Publice (MFP) vrea să scadă cu aproape 15% plafonul garanţiilor pentru Programul Prima Casă aferent anului în curs, potrivit unui proiect de act normativ publicat, vineri, pe site-ul MFP.
Acesta arată că, pentru acest an, este propusă alocarea unui plafon al garanţiilor de 2,5 miliarde lei, de la 2,94 miliarde lei – nivelul plafonului total aferent anului trecut.
În opinia avocatului Piperea, problema cu Programul Prima Casă este faptul că dobânzile şi inflaţia vor creşte. Gheorghe Piperea ne-a explicat: „La o inflaţie de 2%, putem să ne aşteptăm la un ROBOR care să se ducă la 5%, posibil chiar 7%, până în toamnă. Acum, creditul Prima Casă este compus dintr-o marjă de 2,5% şi dintr-un ROBOR care, la şase luni, este în jur de 0,8%. Dacă ROBOR se va duce la 3%, nu la 7%, practic, costul cu dobânda se va dubla.
Acest lucru va face ca default- urile, care sunt relativ rare acum, pe acest program, să se înmulţească. În acelaşi timp, eşecul de plată la scadenţă înseamnă trei consecinţe foarte grave – statul român va plăti jumătate din garanţie, apoi statul va executa silit acea casă în favoarea băncii, după care statul se subrogă în drepturile băncii şi îl urmăreşte pe debitor pentru tot ceea ce a rămas de plată, pentru că nu se şterge datoria odată cu executarea. Nu doar că îl urmăreşte, dar îl penalizează cu până la 18% pe an – nivelul penalităţilor practicate de ANAF. Acel om devine un contribuabil”.
Avocatul Gheorghe Piperea consideră că decizia de a elimina Programul Prima Casă de sub efectul Legii dării în plată se va dovedi a fi fost catastrofală, întrucât „va duce la probleme sociale foarte grave, iar aceste credite se vor transforma în cazuri sociale”, scrie bursa.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!