Clauze abuzive in contractul social

 

Expresia „clauze abuzive” a ajuns în mare vogă. În primul rând în ceea ce priveşte contractele de credit. Dar auzim de aşa ceva şi în contractele pentru furnizarea de servicii de telefonie sau de energie electrică.
StatutClauzele abuzive sunt, de fapt, o invenţie legislativă. Iar pentru a ne da seama de asta n-avem nevoie de altceva decât de logica elementară. Fiindcă anumite clauze contractuale ajung să fie declarate abuzive post factum, după ce contractul a fost semnat de ambele părţi, respectiv de client şi de prestatorul de servicii. Iar logica ne spune că, în măsura în care clientul ar fi considerat, după lectura contractului, că, unele clauze îl pot prejudicia, nu l-ar mai fi semnat, deci respectivele clauze n-ar mai fi intrat în vigoare şi n-ar mai fi fost nevoie de legi şi procese în justiţie ca să fie înlăturate.

La acest argument, apostolii protecţiei consumatorilor răspund că există un decalaj de cunoaştere specializată între consumatori şi firme, iar clienţii n-au ştiut ceea ce semnează, fiind duşi în eroare prin reclame mincinoase. (Nimeni nu spune că, de fapt, clienţii n-au citit cu atenţie contractele, un act de iresponsabilitate faţă de ei înşişi în primul rând). Ca atare, statul trebuie să intervină post factum să reechilibreze balanţa de putere între consumator şi prestator şi să elimine clauzele abuzive din contracte, inclusiv retroactiv.

Prea ocupat să-şi etaleze paternalismul faţă de bieţii consumatori infantilizaţi, statul încearcă să eludeze că el însuşi funcţionează în baza unui contract plin de clauze abuzive, aşa-numitul „contract social” al lui Rousseau. Contract despre care guvernanţii nu contenesc să sugereze că l-am semnat şi, deci, suntem legaţi de clauzele lui. Mă gândesc acum numai la clauza potrivit căreia statului i se cuvine 70% din banii pe care-i câştig lunar. Dacă am fost în stare să semnez ar trebui să mi se interzică orice alegere liberă.

Din păcate, secesiunea – în cazul de faţă individuală, personală – e interzisă prin lege. Deşi tot logica elementară ne spune că cea mai abuzivă clauză posibilă într-un contract e aceea care îţi interzice în mod absolut să-l reziliezi, indiferent de circumstanţe, scrie capital.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie