Divorț la notar fără să fim de acord

 

Avantajele incontestabile ale divortului prin notariat prin comparatie cu divortul pe cale judecatoreasca face ca procedura simplificata de divort pe cale amiabila sa fie preferata in foarte multe situatii de familiile care au decis sa renunte la viata in cuplu, in conditiile in care acestea au ajuns la un acord cu privire la conditiile desfacerii casatoriei. Cu toate acestea, situatiile de viata sunt complexe, incarcatura emotionala puternica, iar simpla decizie de a divorta nu este suficienta, in special in varianta in care sunt necesare decizii cu privire la viata copiilor dupa divort. O simpla prevedere de exercitare in comun a autoritatii parintesti nu este suficienta, avand in vedere ca minorii au nevoie de predictibilitate, iar o intelegere bine detaliata, gandita corect de la inceput, elimina orice discutie in contradictoriu ce poate aparea pe parcurs din lipsa unei intelegeri concrete.

mediere divortTrebuie avut in vedere faptul ca notarul public este abilitat potrivit legii (art. 375 din noul Cod Civil) sa constate desfacerea casatoriei prin acord a sotilor şi sa dispuna eliberarea certificatului de divort, indiferent daca sotii au sau nu copii minori nascuti din casatorie, din afara acesteia sau adoptati, doar in conditiile in care acestia sunt perfect de acord cu privire la toate aspectele presupuse de desfacerea casatoriei.

Art. 375 

 (2) Divortul prin acordul sotilor poate fi constatat de notarul public si in cazul in care exista copii minori nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati, daca sotii convin asupra tuturor aspectelor referitoare la numele de familie pe care sa il poarte dupa divort, exercitarea autoritatii parintesti de catre ambii parinti, stabilirea locuintei copiilor dupa divort, modalitatea de pastrare a legaturilor personale dintre parintele separat si fiecare dintre copii, precum si stabilirea contributiei parintilor la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor.

Asadar, legiuitorul a prevazut ca notarul public este abilitat sa constate desfacerea casatoriei daca sotii au convenit deja asupra acestui lucru si nu ajute partile sa obtina un acord cu privire la conditiile desfacerii casatoriei.

In cazul acesta, se naste intrebarea, ce putem face daca vrem sa divortam la notariat, dar nu suntem de acord in toate privintele, sau ce facem daca nu suntem siguri ca intelegerea noastra cu privire la modul de exercitare a autoritatii parintesti este cea mai buna si, totusi, dorim sa divortam pe cale notariala?

Divortul cu copii minori la notariat

Varianta ideala de divort cu copii minori este aceea in care inainte de a merge la notariat pentru a oficializa desfacerea casatoriei avem o intalnire cu un mediator. Mediatorul este abilitat potrivit legii (art 64, 65, 66 din Legea nr. 192/2006) sa rezolve prin mediere neintelegerile dintre soti privitoare la continuarea casatoriei si a tuturor celorlalte aspecte ce rezulta din decizia de a pune capat unei casnicii:

Legea nr. 192/2006 art. 64:

(1) Pot fi rezolvate prin mediere neintelegerile dintre soti privitoare la:

a) continuarea casatoriei;
b) partajul de bunuri comune;
c) exerciiul drepturilor parintesti;
d) stabilirea domiciliului copiilor;
e) contributia parintilor la intretinerea copiilor;
f) orice alte neintelegeri care apar in raporturile dintre soti cu privire la drepturi de care ei pot dispune potrivit legii.    

Art. 65

Mediatorul va veghea ca rezultatul medierii sa nu contravina interesului superior al copilului, va incuraja parintii sa se concentreze in primul rand asupra nevoilor copilului, iar asumarea responsabilitatii parintesti, separatia in fapt sau divortul, sa nu impieteze asupra cresterii si dezvoltarii acestuia.

Art. 66

Inainte de incheierea contractului de mediere sau, dupa caz, pe parcursul procedurii, mediatorul va depune toate diligentele pentru a verifica daca intre parti exista o relatie abuziva ori violenta, iar efectele unei astfel de situatii sunt de natura sa influenteze medierea şi va decide daca, in asemenea circumstante, solutionarea prin mediere este potrivita. Dispozitiile art. 54 sunt aplicabile in mod corespunzator.

Cunoscand aceste informatii, putem concluziona ca varianta optima este aceeea in care sotii convin conditiile desfacerii casatoriei la mediator, iar apoi merg la notariat unde se oficializeaza desfacerea casatoriei. Personal am colabarari cu multi notari publici din Bucuresti, profesionisti care au inteles ca divortul nu este sfarsitul unei casnicii, ci inceputul unei noi vieti, care poate fi mai buna sau mai rea, in functie de deciziile luate de soti odata cu desfacerea casatoriei.

Singurul impediment, deloc neglijabil, este ca serviciile a doi profesionisiti presupune plata a doua onorarii, ceea ce, aparent, ar putea fi privit drept o cheltuiala dubla. In realitate onorariile parcepute de notari si de mediatori nu sunt foarte mari, iar alternativa, adica un divort in contradictoriu pe cale judecatoreasca, in varianta in care ambii soti doresc sa aiba parte de o reprezentare juridica de calitate, ar presupune de asemenea plata onorariilor unor avocati, asadar alocarea unui buget similar, dar fara sa beneficiati de avantajele divortului mediator-notar.

Nu putine au fost situatiile in care cupluri divortate in graba au constatat ca lipsa unei intelegeri detaliate initiale face ca neintelegerile cu privire la copii sa devina din ce in ce mai acute in urma divortului, motiv pentru care mi-au solicitat ulterior serviciile de mediere pentru a-i ajuta sa stabileasca impreuna ce este mai bine pentru copii si pentru propria liniste in acelasi timp.

Prezint aceasta formula de desfacere a casatoriei doar cu pretentia de a fi inedita si fara sa minimalizez oricare din celelalte modalitati de divort care pot constitui varianta optima, in functie de situatiile de viata care sunt unice si care au nevoie de solutii personalizate.

Cu toate acestea imi pastrez convingerea ca nimeni nu poate decide pentru copii mai bine decat propriii parinti si ca acestia, oricat ar fi de mahniti de ruperea casatoriei, in prezenta unui mediator pot depasi emotiile, ambitiile si micile rautati pentru a obtine cea mai buna decizie cu privire la felul in care vor continua sa fie parinti, chiar dupa ce vor inceta sa mai fie sot si sotie.

Mediator Petru Mustăteanu

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie