Laura Raeţchi,românca din echipa de negociatori ONU cu Siria: Mergi acolo să reprezinţi valorile organizaţiei, dialogul drept cale de rezolvare a disputelor

 

Cum se trăiesc conflictele din Orientul Mijlociu când lucrezi de zece ani pentru ONU şi când dosarele pe care le gestionezi vizează situaţiile din Siria, Liban şi Israel?

Laura RaetchiPentru Laura Raeţchi, singura româncă din echipa de negociatori ai ONU cu Siria, astfel de întrebări constituie scenariul cu care se confruntă de când lucrează pentru cea mai importantă organizaţie internaţională din lume. „Trebuie să-ţi doreşti asta foarte mult” în condiţiile în care „competiţia e foarte mare”, a sintetizat ea, într-un interviu acordat Gândul, „reţeta” care i-a permis să facă parte din acest proiect.

Ce presupune, efectiv, activitatea dumneavoastră din teren, când vă duceţi în zonele de conflict?

De la caz la caz, depinde de mandat, depinde de misiunea pe care o ai. Presupune foarte mult ascultat, să încerci să înţelegi puncte de vedere într-o situaţie în care aceste puncte de vedere, adeseori, se confruntă în mod violent. Deci, mergi acolo să reprezinţi valorile organizaţiei, dialogul drept cale de rezolvare a disputelor, organizarea de alegeri libere ca contestaţie a accesului la putere, deci nu războiul, ci alegerile pentru accesul la putere şi schimbarea, renumirea edificiului politic„, a afirmat Laura Raeţchi.

În primii opt ani la ONU, Laura Raeţchi, care se ocupă, din 2012, de dosarul sirian, în cadrul Departamentului pentru Operaţiuni de Menţinerea Păcii al ONU, mergea, odată la două luni, în zonele de conflict, iar activitatea sa depindea de misiunea încredinţată. „Mergi acolo să reprezinţi valorile organizaţiei, dialogul drept cale de rezolvare a disputelor, organizarea de alegeri libere ca contestaţie a accesului la putere”, povesteşte ea. Uneori, era trimisă şi „într-o vizită foarte scurtă, fulger”, în care doar ducea o scrisoare oficialilor politici, ce conţinea „un anumit set de concesii într-un proces de negociere”, aştepta răspunsul lor şi se întorcea la New York.

În activitatea sa la ONU nu se înscriu doar dosarele pe care le gestionează, ci şi colaborările cu actualul secretar-general, Ban Ki-moon, de la care Laura Raeţchi mărturişeşte că a învăţat cât de important e să comunici, dar şi cu fostul secretar-general al organizaţiei, Kofi Annan, pe care îl caracterizează drept „un om cu o autoritate morală ieşită din comun”.
http://www.gandul.info/interviurile-gandul/singura-romanca-din-echipa-de-negociatori-onu-cu-siria-cand-am-vazut-imaginea-cu-omran-am-simtit-ca-putea-fi-copilul-meu-adevarul-e-insa-mult-mai-dureros-15742368

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie