Ce face Deutsche Bank ca să nu intre in faliment
Deutsche Bank, care se află în situaţia marilor bănci americane de investiţii, înainte de criza din anul 2008, a anunţat miercuri că vinde divizia britanică de asigurări de viaţă Abbey Life, către Phoenix Group Holdings, pentru 935 de milioane de lire sterline (1,22 miliarde dolari), într-un acord care îmbunătăţeşte capitalul celei mai mari bănci germane.
Deutsche Bank riscă plata unei penalizări de până la 14 miliarde de dolari Departamentului de Justiţie din SUA, iar temerile investitorilor au făcut ca acţiunile băncii să atingă în această săptămână un minim record. Dar cea mai mare dificultate a Deutsche Bank nu este posibila amendă de 14 miliarde dolari pe care ar putea să o primească de la Departamentul de justiţie american, care de altfel a fost deja provizionată în suma de 5,5 miliarde de dolari. Altele sunt temele complicate legate de cazul Deutsche Bank.
In primul rând, surse independente arată că banca germană are un volum incredibil de produse derivate în portofoliu. Este vorba despre derivate de 72.000 miliarde euro. Pentru a avea o imagine trebuie să spunem că produsul intern brut al Germaniei este de 3.000 miliarde euro, iar PIB-ul întregii Uniuni Europene este de 16.000 miliarde euro, potrivit RFI. Aşadar, pachetul de produse derivate deţinut de către cea mai mare bancă germană are o valoare impresionantă. Aşa numitele produsele derivate sunt produse bancare care au la bază împrumuturi ipotecare sau imobiliare care sunt „împachetate” şi apoi vândute şi revândute către diverşi investitori, pe pieţe. De fapt, derivatele sunt chiar produsele care au dat naştere crizei financiare americane care s-a extins în Europa şi a devenit criză economică. Deci, Deutsche Bank nu are doar o problemă de credite neperformante, ci una a produselor derivate. Deutsche Bank se află în situaţia marilor bănci americane de investiţii, înainte de criza din anul 2008, într-o situaţie mai dificilă decât Lehman Brothers, banca americană care a căzut prima în anul 2008 şi a declanşat domino-ul bancar american.
Cum face rost de bani
Deutsche Bank a anunţat miercuri că vinde divizia britanică de asigurări de viaţă Abbey Life, către Phoenix Group Holdings, pentru 935 de milioane de lire sterline (1,22 miliarde dolari), într-un acord care îmbunătăţeşte capitalul celei mai mari bănci germane. Banca a precizat că în urma vânzării va bugeta o pierdere înainte de taxe de circa 800 de milioane de euro, dar cu toate acestea raportul Tier 1, între capital şi activele ponderate în funcţie de risc, va creşte cu circa 0,1 puncte faţă de nivelul de la 30 iunie. Acţiunile Deutsche Bank sunt în creştere cu 2,2%, recuperând o parte din pierderile consemnate în această săptămână.
Care va fi impactul în Europa
Analiştii se întrebă dacă banca va fi lăsată să intre în faliment şi care va fi impactul asupra sistemului bancar European. Şi asta pentru că Deutsche Bank este o bancă prea mare pentru a intra în faliment, prezint ceea ce se cheamă un risc sistemic iar efectul de contagiune ar fi enorm asupra sistemului bancar European, ţinând cont şi expunerea pe care banca germană o are asupra băncilor italiene. Sistemul bancar european se află în situaţia de dinainte de criză. Pericolul unei crize este cât se poate de real, iar soluţiile nu mai pot fi cele luate în anul 2008, spun analiştii economici. Conducerea băncii susţine că derulează deja un plan de restructurare: a vândut active, a suspendat plata dividendelor şi a desfiinţat mii de locuri de muncă. Rămâne de văzut pentru cât timp va menţine încrederea pieţelor şi a investitorilor pe burse, scrie adevarul.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!