Proiect de Lege pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice

 

Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) a publicat recent, spre dezbatere publică, un proiect de Lege pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice, prin care propune ca achiziţia cartelelor preplătite să poată fi făcută doar în baza unui act de identitate, astfel eliminându-se discriminarea dintre cei cu abonament şi cei care folosesc cartele pre-pay şi prevenindu-se posibilele acte de terorism.
cartele telefonModificarea şi completarea cadrului general privind comunicaţiile electronice în sensul propunerii legislative va asigura un regim juridic nediscriminatoriu între abonaţi şi utilizatorii de cartele preplătite (…) În contextul internaţional existent, dominat de lupta împotriva criminalităţii organizate şi în special a formelor sale grave ori cu caracter transfrontalier, precum şi a actelor de terorism, este nevoie de un cadru clar definit şi adoptarea unor norme”.

Normele la care se face referire sunt legate de datele necesare pentru înregistrarea utilizatorilor de cartele preplătite, extinderea reglementărilor privind identificarea, colectarea şi prelucrarea datelor prevăzute pentru utilizatorii de cartele preplătite şi în cazul încheierii contractelor la distanţă; colectarea şi stocarea datelor utilizatorilor – în condiţii similare legislaţiei generale în domeniul comunicaţiilor electronice; aplicabilitatea cadrului general al legislaţiei în domeniul protecţiei şi prelucrării datelor cu caracter personal; termenul-limită de prelucrare a datelor; condiţiile în care utilizatorii pot opta pentru continuarea sau încetarea serviciului de comunicaţii electronice.
În prezent, piaţa de telefonie mobilă din România este dominată de clienţii care utilizează cartele preplătite, aceştia reprezentând mai mult de jumătate din numărul total de utilizatori ai serviciilor de comunicaţii electronice mobile.

Totodată, se remarcă tendinţa operatorilor din piaţa de comunicaţii electronice de a-şi îmbogăţi portofoliul de servicii oferite prin intermediul cartelelor preplătite, ca soluţie de atragere a clienţilor, având în vedere şi evoluţia actuală la nivel european. În acest context s-a constatat necesitatea reglementării identificatorului serviciului de comunicaţii electronice. Astfel, furnizarea serviciilor de comunicaţii electronice destinate publicului urmând să fie posibilă numai cu condiţia corelării dintre datele de identificare a utilizatorilor finali şi identificatorul serviciului de comunicaţii electronice.
Şi în Uniunea Europeană, în ultimii ani, s-a tras un semnal de alarmă cu privire la amploarea fenomenului de utilizare ilegală şi anonimă a comunicaţiilor electronice, inclusiv în context transfrontalier, scrie curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie