O nouă modificare a Normei nr. 23/2014 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă

 

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a elaborat recent un nou proiect de modificare a Normei nr. 23/2014 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, printre temele abordate aflându-se limitarea comisionului de intermediere şi interzicerea modificării tarifelor de primă la interval mai mic de 12 luni de la ultima modificare, fără excepţii.
rcaAstfel, în privinţa interzicerii modificării tarifelor RCA, ASF precizează că „măsura intervine în contextul în care marea parte a asiguratorilor procedează la modificarea frecventă a tarifelor de primă sau mai ales recurg la practica indexării acestora pentru un anumit segment de asiguraţi într-un interval scurt de timp, conducând în timp la modificarea întregii tarifări, ceea ce conduce la o impredictibilitate şi o instabilitate în ceea ce priveşte evoluţia primei de asigurare”.

Asiguraţii pot primi „avantaje colaterale” la încheierea poliţei

O altă modificare adusă Normei 23/2014 dă asigurătorilor posibilitatea de a putea acorda avantaje colaterale potenţialilor asiguraţi la încheierea unei poliţe de asigurare RCA.
În expunerea de motive a normei, publicată pe site-ul ASF, se arată că s-a abrogat interzicerea „ofertării, promovării şi comercializării poliţelor RCA la alte prime de asigurare decât cele înscrise în poliţa de asigurare şi în documentul de plată, interzicerii acordării oricăror avantaje colaterale acordate potenţialilor asiguraţi la încheierea unei poliţe de asigurare RCA şi eliminarea obligaţiei asigurătorilor în ceea ce priveşte comercializarea poliţelor RCA la acelaşi preţ, indiferent de canalul de distribuţie”.
În opinia ASF, „măsura poate conduce la creşterea competiţiei între diferitele canale de vânzare, ceea ce ar putea conduce la o scădere a cheltuielilor asiguratorilor cu distribuţia pentru canalele necompetitive de vânzare”, mentioneaza curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie