Provincia afectată de recesiune mult mai puternic decat Bucureştiul

 

Criza economică produce o prăpastie între zona capitalei României şi restul ţării, stim cu totii că acest lucru s-a întâmplat dintotdeauna.

Deşi problemele economice nu l-au ocolit, Bucureştiul a  trecut destul de uşor peste greutăţi şi a rămas o insulă de prosperitate în mijlocul unuia dintre cele mai sărace state din UE. În 2011, de exemplu, produsul intern brut pe cap de locuitor a fost, în regiunea Bucureşti-Ilfov, de 119% din media Uniunii Europene (luând în calcul puterea de cumpărare – PPS). Indicatorul a depăşit vârful atins în 2008 (117% din media UE) şi este cu 25 de puncte procentuale mai mare decât nivelul înregistrat în 2007 (92% din media continentală).

Asta în timp ce multe din regiunile României de-abia au reușit, în 2011, să depăşească cu câteva procente stadiul atins înainte de debutul crizei.

PIB-ul nominal pe cap de locuitor a rezistat mai bine în Capitală şi în judeţul învecinat decât în alte zone ale ţării.Astfel, el a ajuns în 2011 la 12.882 de euro, aproape identic cu cei 12.900 de euro calculaţi pentru 2007, în timp ce în restul regiunilor (cu excepţia Sud Muntenia) el încă se situează cu câteva sute de euro sub nivelul atins în anul aderării la UE. capital.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie