Reprezentantii CSM si Inspectiei Judiciare s-au intalnit cu expertii Comisiei Europene in cadrul MCV

 

In cursul zilei de miercuri, 13 aprilie 2016, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii, a avut loc intalnirea reprezentantilor CSM si Inspectiei Judiciare cu expertii Comisiei Europene aflati in misiune de evaluare a Consiliul Superior al Magistraturii1progreselor inregistrate in domeniile reformei justitiei si luptei impotriva coruptiei in perioada 1 ianuarie – 1 aprilie 2016, in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), informeaza un comunicat al CSM.

Intalnirea a debutat cu prezentarea prioritatilor conducerii Consiliului Superior al Magistraturii pentru anul 2016 si actiunilor privind consolidarea sistemului judiciar, inclusiv cele aprobate de Plenul CSM prin Planul de masuri pentru implementarea recomandarilor Comisiei Europene cuprinse in Raportul de progrese dat publicitatii in data de 27 ianuarie a.c.

In perioada de referinta a acestei misiuni de evaluare, Consiliul Superior al Magistraturii a continuat sa isi indeplineasca rolul constitutional de garant al independentei justitiei si de administrator al sistemului judiciar din Romania. De asemenea, a sustinut masuri esentiale cu caracter ireversibil pentru consolidarea, eficientizarea si cresterea transparentei sistemului judiciar, dar si pentru cresterea increderii justitiabililor, a societatii civile, in general, in justitie.

Consiliul Superior al Magistraturii si-a reafirmat deschiderea spre dialog si colaborare cu toti factorii de decizie in domeniul reformei judiciare si cu membrii corpului magistratilor, precum si cu reprezentantii asociatiilor profesionale.

Au fost prezentate actiunile concrete ale Consiliului referitoare la apararea independentei sistemului judiciar, independentei si reputatiei profesionale a magistratilor, demersurile vizand mediatizarea sporita a solutiilor Plenului CSM in acest domeniu, promovarea transparentei si responsabilizarea sistemului judiciar, dezvoltarea unui mecanism de preventie si consolidare a integritatii sistemului judiciar, promovarea educatiei juridice in scoli, punerea in aplicare a hotararilor judecatoresti, indicatorii de performanta a instantelor si alegerile pentru functia de membru al CSM, in considerarea recomandarilor CE.

O alta tema de interes a vizat implementarea dispozitiilor noilor coduri si impactul unor decizii ale Curtii Constitutionale asupra activitatii instantelor si parchetelor, in special in materie penala, precum si impactul asupra activitatii instantelor a intrarii in vigoare, in viitorul apropiat, a legii privind procedura insolventei persoanelor fizice.

In cadrul aceleiasi intalniri au fost punctate aspecte privind redistribuirea volumului de munca intre instante/parchete si rationalizarea instantelor si parchetelor.

Procedurile de numire in functiile de conducere la nivel inalt in sistemul judiciar constituie subiect de dezbateri intre reprezentantii CSM, MJ si expertii CE in cadrul unei sesiuni tematice separate ce va avea loc in cursul zilei de miercuri la sediul Ministerului Justitiei.

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie