Avocatul Poporului recomanda modificarea legislatiei privind debransarile individuale de la sistemul centralizat de energie termica
Avocatul Poporului recomanda modificarea cadrului legislativ existent in domeniul debransarii individuale de la sistemul centralizat de energie termica, informeaza un comunicat al institutiei emis vineri, 1 aprilie 2016.
In acest sens, pe baza examinarii mai multor petitii adresate institutiei si a legislatiei in materie, Avocatul Poporului a intocmit un Raport special, pe care l-a inaintat Parlamentului Romaniei si Guvernului.
In Raport se constata ca au fost adaugate la lege conditii suplimentare de modificare a contractului de furnizare a energiei termice prin Regulamentul cadru al serviciului public de alimentare cu energie termica, regulament ce are o forta juridica inferioara legii. Aceasta in conditiile in care legea prevede exclusiv obligativitatea anuntarii in scris, a operatorului care are şi calitatea de furnizor, nicidecum obtinerea acordului acestuia (conditie prevazuta in Regulamentul cadru), cu atat mai mult cu cat masura nu este in favoarea operatorului. Decizia de deconectare, asa cum rezulta din prevederile legale, este una personala, care angajeaza doar acordul vecinilor direct afectati, in sarcina furnizorului fiind efectuarea propriu-zisa a deconectarii, cu respectarea conditiilor tehnice. Cat priveste modificarea contractului de furnizare a energiei termice, aceasta este o consecinta fireasca a micsorarii numarului de utilizatori ai serviciului intr-un condominiu, neputand fi o conditie prealabila debransarii.
In document se trec in revista si celelalte prevederi ale Regulamentului cadru ce vin in contradictie cu legea, fiind evidentiata nerespectarea normelor de tehnica legislativa in materia debransarilor de la sistemul centralizat de energie termica. Se constata, intre altele, ca prin acte normative cu forta juridica inferioara legii se introduc restrictii ale libertatii individuale de alegere a sistemului de energie termica, de natura sa aduca atingere existentei dreptului respectiv.
Avocatul Poporului recomanda urmatoarele:
1.Respectarea in adoptarea actelor normative a principiului fundamental al suprematiei legilor, consfintit constitutional prin art. 1 alin. (5), precum si a principiului ierarhiei actelor juridice.
2.Realizarea unei reglementari unitare in domeniul debransarii de la sistemul centralizat de energie termica, in concordanta cu regulile privind:
a)unicitatea actului normativ de acelaşi nivel şi acelaşi obiect;
b)corelarea actelor normative de nivel superior, prin norme de trimitere, tinandcont de faptul ca ”actul normativ intocmit pe baza unui act de nivel superiornu poate depaşi limitele competenţei instituite prin acel act şi nici nu poate contraveni principiilor şi dispoziţiilor acestuia”;
c)eliminarea paralelismelor existente.
3.Pe langa caracterul unitar al legiferarii intr-o materie, este necesara indeplinirea standardelor de calitate a normelor juridice, astfel cum au fost edictate de jurisprudenta curtii de contencios constitutional si a celei europene a drepturilor omului, si anume normele sa fie clare si precise, predictibile si coerente, astfel incat utilizatorii sa fie informaţi şi sa inţeleaga in avans regulile, cat si consecinţele actelor şi faptelor lor.
4.Conditiile privind debransarea utilizatorilor de la sistemul centralizat de energie termica sa fie conforme cu principiul proportionalitatii, si anume sa nu fie de natura a afecta insasi substanţadreptului utilizatorului de a-si alege furnizorulsi sa se asigure un just echilibru intre obiectivul urmarit şi mijloacele utilizate pentru atingerea acestuia.
5.Introducerea in mod expres si limitativ a conditiilor pentru debransarea individuala de la sistemul centralizat de energie termica in norma legala primara. La conditiile deja existente in art. 30 din Legea nr. 325/2006, se pot adauga, la latitudinea legiuitorului, cele privind:
– intocmirea documentatiei tehnice de catre furnizor, pe cheltuiala solicitantului;
– conditionarea debransarii de la instalatia de energie termica de racordarea la reteaua de distributie a gazelor naturale.
6.Eliminarea conditiilor prohibitive prin carese interzice deconectarea individuala de la sistemul centralizat de energie termica in blocurile in care nu s-au produs deconectari pana la data de 23 mai 2007.
Textul Raportului special al Avocatului Poporului privind reglementarile legale in materia deconectarilor individuale de la sistemul centralizat de alimentare cu energie termica al apartamentelor situate in imobile de locuit tip bloc-condominii, poate fi consultat pe site-ul institutiei, la sectiunea „Rapoarte speciale”.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!