Persoanele fara venituri vor putea alege modalitatea de plata a contributiei de sanatate
Ministerul Finantelor Publice propune modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal astfel incat persoanele fara venituri pot alege intre plata lunara a contributiei de sanatate sau plata la momentul accesarii serviciilor medicale, se arata intr-un comunicat al institutiei emis vineri, 18 martie 2016.
Proiectul Ordonantei de urgenta reglementeaza conditiile privind modul de declarare si de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate de catre persoanele care nu realizeaza venituri, pentru a putea beneficia de serviciile oferite de sistemul de asigurari sociale de sanatate.
Schimbarile propuse vizeaza urmatoarele aspecte:
1. Persoanele fizice, indiferent de cetatenie, care au domiciliul ori reşedinta intr-un stat cu care Romania nu are incheiate acorduri privind sistemele de securitate sociala sau care nu intra sub incidenta legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, şi care nu se afla in Romania pentru o perioada mai mare de 90 de zile consecutive, nu au calitatea de contribuabili la sistemul de asigurari sociale de sanatate.
2. Au fost introduse in categoria contribuabililor unitatile trimitatoare care au obligatia platii contributiilor pentru personalul roman militar şi civil trimis in misiune permanenta in strainatate.
3. in cazul veniturilor din investitii si/sau din alte surse, realizate in anul 2016, ale caror baze lunare de calcul se situeaza sub nivelul valorii salariului de baza minim brut pe tara, nu se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate.
4. Persoanele fizice care nu realizeaza venituri şi nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei sau in categoriile de persoane pentru care plata contributiei se suporta din alte surse datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate putand opta intre plata lunara sau sau la data la care acceseaza serviciile acordate de sistemul public de asigurari sociale de sanatate potrivit legii.
Aceeasi regula se aplica si in cazul persoanelor care realizeaza venituri lunare exclusiv din investitii si/sau din alte surse sub nivelul valorii salariului de baza minim brut pe tara.
Persoanele fizice prevazute la art. 180 alin. (1) lit. b) isi vor pastra calitatea de asigurat, in conditiile Legii nr. 95/2006, republicata, privind reforma in domeniul sanatatii, respectiv 3 luni de la data efectuarii ultimei plati.
Neadoptarea in regim de urgenta a masurilor de reglementare prevazute in prezentul act normativ ar conduce la:
– neasigurarea in sistemul de asigurari sociale de sanatate si in sistemul asigurarilor pentru somaj a personalului militar si civil trimis in misiune permanenta in strainatate,
– cresterea sarcinii fiscale suportate de persoanele fara venituri sau persoane care realizeaza in exclusivitate venituri din investitii sau alte surse mai mici decat salariul minim brut pe tara, sub forma contributiei sociale de asigurari sociale de sanatate,
– obligarea la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate a persoanelor fizice indiferent de cetatenie, care au domiciliul ori resedinta intr-un stat cu care Romania nu are incheiate acorduri privind sistemele de securitate sociala sau care nu intra sub incidenta legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, desi acestea nu beneficiaza de serviciile acordate de sistemul de asigurari sociale de sanatate, daca nu se afla in Romania pentru o perioada mai mare de 90 de zile consecutive.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!