Legea privind Statutul politistului a fost modificata

 

Guvernul a aprobat joi, 18 februarie 2016 proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul politistului, prin care sunt introduse noi reglementari referitoare la evaluarea activitatii si a conduitei politistului, fiind puse astfel in politiaacord prevederile din Statutul politistului cu decizia Curtii Constitutionale, care a stabilit ca evaluarea activitatii si a conduitei politistului tine de statutul acestuia si, prin urmare, trebuie reglementata prin lege organica si nu printr-o metodologie aprobata prin ordin al ministrului afacerilor interne, asa cum este in prezent.

Prin proiectul de lege aprobat se reglementeaza printre altele:
• perioada in care se realizeaza evaluarea activitatii si a conduitei politistului;
• intervalul de timp in care se realizeaza evaluarea de serviciu;
• persoanele care au competenta de a realiza, respectiv de a aproba evaluarea de serviciu;
• criteriile de evaluare a activitatii profesionale si a conduitei;
• calificativele care pot fi obtinute, respectiv „foarte bine”, „bine”, „satisfacator”, „nesatisfacator”;
• procedura de comunicare si de contestare a rezultatului evaluarii;
• echivalarea rezultatelor obtinute prin alte proceduri de evaluare (in situatiile in care politistul isi desfasoara activitatea fie in cadrul unor organisme interne, fie organisme internationale);

In prezent, raporturile de serviciu ale politistilor sunt reglementate prin Legea nr. 360/2002 privind Statutul politistului, cu modificarile si completarile ulterioare, care delega ministrului afacerilor interne dreptul de stabilire, prin ordin, a metodologiei privind evaluarea politistului. Prin decizia nr. 637 din 13 octombrie 2015, Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate a unor prevederi privind evaluarea activitatii si a conduitei politistului, constatând ca evaluarea activitatii si a conduitei politistului tine de statutul acestuia si, prin urmare, trebuie reglementata prin lege organica.

Sursa: gov.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie