In ce conditii PFA-urile au dreptul la concediu medical

 

Plata contribuţiei obligatorii de asigurari de sanatate, in cuantum de 5,5%, nu ofera PFA dreptul de a beneficia de concediu medical platit, astfel incat, pentru a beneficia de acesta, persoanele fizice autorizate trebuie sa opteze la plata FNUASS, informeaza avocatnet.ro.

Concediu medicalNoul Cod fiscal, in vigoare de 1 ianuarie, stabileste ca PFA trebuie sa plateasca pentru veniturile pe care le realizeaza un impozit de 16%, precum si anumite contribuţii obligatorii, dupa cum urmeaza: contribuţiile de asigurari sociale – CAS (10,5% sau 26,3%, conform opţiunii) si contributiile de asigurari sociale de sanatate – CASS de 5,5%.

Pe langa cele doua contribuţii obligatorii, legislaţia prevede si unele contributii optionale, pentru care persoanele fizice autorizate pot sa opteze. Concret, este vorba despre contributia la bugetul asigurarilor pentru șomaj, contributia pentru asigurarea in caz de accidente de munca si boli profesionale, precum si contributia pentru concedii si indemnizatii (FNUASS).

In ceea ce priveste FNUASS, respectiv cea pentru concedii si indemnizatii, PFA poate alege sa o plateasca daca doreste sa beneficieze de indemnizatii pentru concediile medicale.

Potrivit OUG nr. 158/2005, actul normativ care reglementeaza concediile și indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, cota de contribuţie pentru concedii si indemnizaţii, destinatã exclusiv finanţãrii cheltuielilor cu plata drepturilor prevãzute, este de 0,85% si se aplica asupra veniturilor supuse impozitului pe venit.

Vezi mai multe AICI

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie