Hotarare ICCJ privind actiunea in raspundere civila delictuala formulata de banca impotriva administratorului special
Din dispozitiile art. 48 din Legea nr. 85/2006 (art. 86 din Legea nr. 85/2014) rezulta ca prin sentinta/incheierea avand ca efect ridicarea dreptului de administrare, judecatorul-sindic va da dispozitii tuturor bancilor la care debitorul are disponibil in conturi sa nu dispuna de acestea fara un ordin al administratorului judiciar/lichidatorului, incalcarea celor dispuse de judecatorul sindic atragand raspunderea bancilor pentru prejudiciul creat, se arata intr-o hotarare a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, despre care scrie juridice.ro.
Inalta Curte a retinut ca, in cazul in care bancii i s-au adus la cunostinta masurile dispuse prin hotararea de deschidere a procedurii insolventei debitoarei, anterior ordinelor de plata prin care administratorul special a ordonat plati din conturile societatii debitoare, banca nu se poate absolvi de culpa incalcarii legii prin invocarea faptei tertului (a administratorului special).
In conditiile in care banca a fost obligata prin hotarare judecatoreasca sa achite in contul debitoarei sumele reprezentand transferuri neaprobate de administratorul judiciar/lichidator, banca nu poate recupera aceste sume prin promovarea unei actiuni in raspundere civila delictuala impotriva administratorului special.
Inalta Curte a mai precizat ca in speta, caracterul ilicit al faptei administratorului special este inlaturat, intrucat anterior savarsirii faptei, prin acordul dat autorului faptei, banca si-a asumat riscul unei activitati savarsite de altcineva si care ar putea-o prejudicia.
Vezi aici decizia nr. 899 din 24 martie 2015 pronuntata in recurs de Sectia a II-a civila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie avand ca obiect actiune in raspundere civila delictuala.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!