Guvernul a adoptat normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii privind stimularea participarii in invatamantul prescolar a copiilor provenind din familii defavorizate

 

Tichetele sociale acordate in baza Legii privind incurajarea copiilor sa urmeze invatamantul prescolar – ”Fiecare Copil in Gradinita”- vor putea fi utilizate numai pentru achizitionarea de produse alimentare, de igiena, de imbracamite si/sau rechizite. Guvernul a adoptat copii la gradinitamarti, 19 ianuarie 2016 printr-o Hotarare, normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 248/2015 privind stimularea participarii in invatamantul prescolar a copiilor provenind din familii defavorizate.

Legea privind incurajarea copiilor sa urmeze invatamantul prescolar promoveaza prezenta la gradinita a copiilor intre 3 si 6 ani, prin acordarea unui stimulent financiar sub forma unui tichet social de 50 de lei lunar. Stimulentul se acorda familiilor cu mai putin de 284 de lei venituri lunare pe membru de familie (2 x Venitul Minim Garantat pentru o persoana singura).

Mecanismul propus prin normele de implementare adoptate astazi este bazat pe doua principii:

Legatura cu prezenta la gradinita:

Acordarea tichetelor sociale este strict conditionata de prezenta regulata a copiilor la gradinita. Normele de aplicare precizeaza ca totalul absentelor motivate permise se calculeaza pe baza unui algoritm in care invoirile personale (maxim trei) si scutirile medicale nu pot depasi 50% din numarul total de zile de gradinita din luna respectiva.
Prezenta zilnica a copiilor la gradinita o tin educatorii, dupa un formular similar celui folosit de Fundatia Ovidiu Ro in programul pilot. Situatia fiecarui prescolar se centralizeaza intr-un sistem informatic national gestionat de Ministerul Educatiei. Corectitudinea notarii prezentei zilnice va fi monitorizata prin vizite neanuntate, prin sondaj.

Tichetele acordate pentru incurajarea copiilor sa urmeze gradinita sa fie acordate cat mai simplu posibil:

Copiii eligibili pentru acest program sunt identificati de asistentii sociali din primarii, pe baza unui dosar social.

Stimulentul acordat sub forma de tichet social este acordat pentru perioada septembrie – iunie, pe baza de cerere si declaratie pe proprie raspundere completata de parinti sau de persoanele care raspund legal, cu suportul asistentului social, acolo unde este cazul. Declaratia este standard. Cei care primesc deja beneficii sociale care atesta incadrarea sub pragul de venit nu mai trebuie sa faca un nou dosar, ci copiii lor devin automat eligibili.
inscrierea in Program este permanenta, pentru a permite familiilor sa isi inscrie copiii la gradinita si dupa inceperea anului scolar. Tichetul se acorda incepand cu luna in care prescolarul a indeplinit criteriile de frecventa.
Mecanismul de acordare a tichetului nu ia in calcul ajutorul social, alocatia pentru copii, bursele sau subventiile agricole.
Tichetelor vor fi distribuite de primarii, conform formularului de prezente completat de educatori.
Banii necesari pentru plata stimulentelor se asigura de la bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoare adaugata. Este deja in lucru un proiect de Hotarare de Guvern care urmeaza sa prevada repartizarea pe judete a sumelor alocate in 2016 finantarii acestui Program, in functie de numarul de copii inscrisi.

In data de 2 noiembrie 2015 a fost publicata in Monitorul Oficial Legea nr. 248 privind stimularea participarii la invatamantul prescolar a copiilor provenind din familii defavorizate. Potrivit estimarilor Ministerul Muncii, peste 111.000 de copii vor fi eligibili pentru a primi tichetul social de 50 de lei.

Prin aceasta Lege se extinde la nivel national Programul pilot ”Fiecare Copil in Gradinita”, lansat de Asociatia OvidiuRo si Ministerul Educatiei in iulie 2010. De atunci, 4.000 de copii din peste 43 de comunitati rurale si urbane mici au beneficiat de educatie prescolara. 98% dintre copiii care au beneficiat de program s-au inscris la scoala, iar 65% din acestia continua sa aiba o prezenta buna si foarte buna.

La elaborarea normelor de aplicare a Legii au colaborat ministerele Muncii, Finantelor, Educatiei, Cancelaria Primului-Ministru, cu participarea permanenta a reprezentantilor Fundatiei Ovidiu Ro.

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie