Avocat APADOR-CH despre decizia CEDO privind folosirea e-mail-ului personal si a retelelor de socializare la serviciu
Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a decis saptamana trecuta ca un angajator nu comite niciun abuz verificand daca salariatii sai isi indeplinesc atributiile profesionale in timpul orelor de lucru. Potrivit Curtii, un angajator are dreptul sa supravegheze comunicatiile purtate pe internet de salariati in timpul orelor de lucru.
Diana Olivia Hatneanu, avocat APADOR-CH a comentat la digi24.ro decizia CEDO privind folosirea e-mail-ului personal si a retelelor de socializare la serviciu.
Avocatul a sustinut ca solutia data de CEDO s-a referit la un caz izolat si ca, in niciun caz, Curtea Europeana a Drepturilor Omului nu a dat liber angajatorilor sa urmareasca discutiile personale pe care angajatii le au la serviciu. Avocatul APADOR-CH a mai afirmat ca fiecare companie are regulile sale si ca acestea ar trebui aduse la cunostinta angajatilor.
Roxana Lazarescu: A aparut recent o decizie a CEDO in urma careia presa a speculat ideea ca angajatorul poate sa spioneze comunicatiile pe care le au angajatii la locul de munca.
Diana Olivia Hatneanu: CEDO s-a uitat la modul cum statele, nu angajatorul, transeaza chestiunea si daca au respectat dreptul la corespondenta al domnului Barbulescu. Cazul acesta este foarte special pentru ca, ca sa ajungi la CEDO, trebuie sa epuizezi caile de atac anterioare. Statul are obligatia sa iti indrepte situatia. De-abia dupa aceea te poti duce la CEDO.
Angajatul din Romania nu a facut decat sa conteste concedierea. CEDO s-a uitat la caz strict din acest punct de vedere. Exista o regula in acea companie sa nu folosesti echipamentele companiei in scop personal. Angajatul a incalcat acest regulament. Pentru a dovedi ca angajatul a incalcat acest regulament, angajatorul a accesat e-mail-urile, discutiile de pe chat ale angajatului cu iubita si cu fratele, pentru a demonstra acest lucru.
In niciun caz Curtea nu a dat liber angajatorilor la a urmari discutiile personale. Este decizia fiecarui angajator in ce masura permite angajatilor sa foloseasca echipamentele – calculatoare, telefoane. Daca este o interdictie a folosirii lor, ea trebuie adusa la cunostinta angajatilor inainte de folosire. si sa ii anunte ca e posibil sa se urmareasca acea corespondenta.
Vezi mai multe AICI
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!