Judecatorul Cristi Danilet despre casatoria si adoptia persoanelor de acelasi sex

 

Judecatorul Cristi Danilet explica pe blogul personal cadrul legislativ existent in Romania si care sunt tendintele in Europa cu privire la casatoria si adoptia persoanelor de acelasi sex:

casatorie-acelasi-sex”In aceste zile se poarta in spatiul public o discutie interesanta despre faptul ca interdictia homosexualilor de a se casatori in acest sens ar trebui sa figureze in Constitutia Romaniei. In 48 ore, o postarea in legatura cu acest subiect pe care am facut-o pe contul meu de Facebook a strans numai putin de 1033 de Like-uri, 81 de distribuiri si 111 de comentarii. In urma dezbaterilor purtate cu cititorii, am dedus ca sunt cateva chestiuni care trebuie lamurite:

1. Cine se poate casatori in Romania?

Art. 48 din Constitutia Romaniei mentioneaza casatoria fara a preciza sexul sotilor. In art. 259 din Codul civil se prevede ca doar barbatul si femeia se pot casatori. Asadar, potrivit legislatiei actuale din Romania, doua persoane de acelasi sex nu se pot casatori. Chiar daca casatoria este legal incheiata in alt stat intre persoane de acelasi sex, daca respectivii vin in Romania casatoria lor nu poate fi recunoscuta.

2. De ce se doreste schimbarea Constitutiei Romaniei?

Actualmente nu exista vreo baza legala pentru a fi incuviintata casatoria intre doi homosexuali. Dar aceasta se datoreaza unei legi care ar putea fi schimbata de Parlament, dupa o anumita procedura. Probabil pentru a avea garantia ca asa ceva nu s-ar intampla intr-un mod facil, initiatorii procesului de strangere a semnaturilor de la populatie isi doresc modificarea Constitutiei care sa prevada in mod expres ca numai un barbat si o femeie se pot casatori in tara noastra. Mai sunt Constitutii in Europa care au o asemenea reglementare.

3. Cum se poate modifica Constitutia Romaniei?

Art. 150 din Constitutie prevede ca cel putin 500.000 de cetateni cu drept de vot pot initia revizuirea Constitutiei si ca ei trebuie sa provina din cel putin jumatate din judetele tarii, iar in fiecare din aceste judete sau in municipiul Bucuresti trebuie sa fie inregistrate cel putin 20.000 de semnaturi in sprijinul acestei initiative. Dar strangerea acestor semnaturi nu sunt suficiente. Mai departe, propunerea de modificare trebuie votata de doua treimi din fiecare Camera a Parlamentului, iar apoi legea de revizuire trebuie aprobata prin referendum de populatia tarii. Aceasta va lua ani.

4. Este dreptul homosexualilor de a se casatori un drept al omului?

Pentru Romania drepturile omului sunt cele consacrate de Conventia Europeana a Drepturilor Omului si Libertatilor Fundamentale in interpretarea jurisprudentei Curtii de la Strasbourg, si cele consacrate de Constitutia Romaniei. Niciunul dintre aceste surse nu prevede dreptul de a se casatori al persoanelor de acelasi sex. Mai mult, prin hotararea Hamalainen versus Finlanda din 2008 din CtEDO a stabilit ca, din perspectiva drepturilor omului, statele nu pot fi obligate sa permite casatoria intre persoanele din acelasi sex. La fel, in cauza Schalk si Kopf versus Austria CtEDO a reamintit in 2010 ca statele raman libere sa restrictioneze casatoria doar la persoanele de sex opus.

Vezi mai multe AICI

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie