Judecatorul Andrea Chis de la Curtea de Apel Cluj despre obligativitatea medierii

 

Judecatorul Andrea Chis din cadrul sectiei civile a Curtii de Apel Cluj a adus in cadrul Conferintei ”Conflict Resolution Day” organizata de Institutul de Mediere, Negociere si Arbitraj pe tema malpraxisului mai multe argumente pro obligativitate mediere.

Andrea Chis

Andrea Chis

Judecatorul a afirmat ca un conflict intre pacient si medic se poate solutiona amiabil cu ajutorul mediatorului, intrucat acesta din urma detine abilitati in comunicare, iar conflictul, de cele mai multe ori se isca din cauza unei comunicari defectuoase.

”Eu sunt absolut pro mediere. Eu cred ca nu ar trebui ca medicul si pacientul sa ajunga in fata unui judecator sa le faca dreptate. Eu cred ca este mai bine sa rezolve aceste probleme impreuna, ajutati fiind de o persoana care are abilitati in comunicare, pentru ca eu cred ca asta este cea mai importanta calitate a unui mediator. Eu cred ca medicii nu ar trebui sa se fereasca de acest lucru chiar si atunci cand sunt absolut siguri ca n-au gresit. Chiar si atunci cand au decizie din partea comisiei ca nu sunt in culpa, pentru ca omul tot poate sa va actioneze in instanta si va trebui sa va aparati. Cel mai bine ar fi sa se incerce medierea in orice situatie, indiferent ce spune fiecare. Cred ca unii oameni au nevoie sa li se explice in alt cadru. Si eu am fost pacienta si uneori am preferat poate o explicatie mai detaliata. Eu stiu ca nici noi nu avem mai multa rabdare. Si la noi vin oameni ca de ce nu-i lasam sa vorbeasca cat vor. Ne spun toate problemele. Inteleg ca nici doctorului nu-i place sa-i pui zece, o suta de intrebari. Trebuie sa gasim o solutie de mijloc ca omul sa plece impacat de la noi”, a spus judecatorul Andrea Chis, citat de clujust.ro.

Desi Curtea Constitutionala a declarat ca neconstitutionala procedura de informare cu privire la mediere, judecatorul considera ca in Romania exista inca sansa ca medierea sa devina obligatorie.

”Constitutia permite sa se aduca legea in acord cu decizia CC. Legiuitorul roman, de regula, nu face acest lucru si atunci ce se intampla? Daca nu faci acest lucru in 45 de zile, legea iese din vigoare si problema ramane nereglementata. Asa e acum. Dar poate veni oricand legiuitorul sa introduca ca obligatorie incercarea de mediere. Incercarea este mai mult si e permisa. Chiar Directiva Europeana spune, de doua ori, si in preambul si in textul ei, ca nu se opune ca Statele sa-si stabileasca cu caracter obligatoriu incercarea partilor de a solutiona conflictul pe cale de mediere, cu conditia sa nu impiedice accesul liber la Justitie. Pai nu-l impiedica cu nimic: Eu pot sa spun ca este obligatoriu sa incerci sa te impaci, dar trebuie sa reglementez foarte bine ce inseamna acest obligatoriu? Ca inainte sa porneasca procesul, ambele parti sa fie obligate sa se prezinte. Ce inseamna incercare? Ca participa la doua, trei sedinte, nu ca ma duc o data si gata. (…) Daca medierea esueaza nimeni nu te impiedica sa te duci la judecator. Permit Constitutia, CEDO ca legiuitorul sa conditioneze accesul la justitie.”, a mai afirmat judecatorul.

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie