Relocarea minorilor. Recomandarea Comitetului de Ministri catre statele membre ale Consiliului Europei

 

Asociatia Romana pentru Custodia Comuna a anuntat adoptarea Recomandarii CM/Rec(2015)4 a Comitetului de Ministri catre Statele-membre asupra prevenirii si solutionarii disputelor legate de relocarea copilului. Recomandarea fost adoptata de catre Comitetul de Ministri al UE la data de 11 feburarie 2015, la cea de-a 1219 sedinta a Reprezentantilor Ministrilor.

Parinti divortatiEste prima traducere in limba romana a acestui document care reliefeaza liniile directoare pe care ar trebui sa le adopte legislatia primara, secundara si tertiara din statele membre in vederea oferirii unei protectii mai adecvate a copiilor in contextul mobilitatii tot mai mari a familiilor (divortate sau nu) atat in cadrul Uniunii Europe cat si in interiorul granitelor nationale.

ARPCC considera ca documentul este deosebit de important, fiind inca un argument pentru o a treia revizuire majora a legislatiei privitoare la protectia copiilor (Legea 272/2004 republicata dupa intrarea in vigoare a legii 257/2013).

”Ocazionat de procesul de adoptare a legii 257/2013, ARPCC a incercat sa introduca in legislatie criterii clare de decizie in cazul in care parintele rezident doreste sa schimbe locuinta copilului dupa divort sau separare. La acel moment nu am reusit insa sa convingem de aceasta necesitate. Practica ne arata insa ca aceste conflicte sunt extrem de dureroase iar lipsa unei predictabilitati dpdv legal si jurisprudential nu face decat sa adanceasca conflictul si traumele resimtite de copiii implicati”, sustine asociatia.

Vezi documentul tradus AICI

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie